Svar på ”Malmen är bäst plats för museet”, 11/2.
Den planerade flytten av Garnisonsmuseet härrör från ett medborgarförslag år 2008. Den skulle ha varit klar för länge sedan om inte oinitierade medaktörer, främst Länsstyrelsen Östergötland, satt käppar i hjulen. Linköpings kommun har dock gjort sitt bästa för att få det hela gjort utan dröjsmål.
Juridiskt ligger ärendet hos Förvaltningsdomstolen sedan ett år, och där tycks man inte ha velat förstå att det är bråttom. Det verkar som om storebror Staten vill ge lillebror Kommunen en knäpp på näsan …
Linköpings kommun har sökt och beviljats anslag från Westman-Wernerska Stiftelsen för flyttning av museet till Gamla Linköping, där det redan finns museer av skilda slag. Gamla Linköping torde vara stadens främsta turistattraktion bland annat vad gäller besöksfrekvens. Museer bör ligga där besökarna finns. Att notera – donationen gäller för flytt av Garnisonsmuseet till Gamla Linköping och inget annat!
Till följd av nedläggningen av Linköpings garnison enligt 1996 års försvarsbeslut samt avvecklingen av värnpliktsutbildningen 2010 har nyrekrytering inte kunnat ske. Nu har de äldre soldaterna och knektarna sagt att de av åldersskäl inte orkar fortsätta.
Museets ledning har i mars 2014 skrivit till Linköpings kommun i ärendet, och har nu i februari 2015 erhållit ett svar om sammanträffande. Hade museet legat i Gamla Linköping, där det finns kunniga museifunktionärer, skulle personalbehovet för Garnisonsmuseet ha kunnat lösas på ett smidigt sätt.
Majoren Lars-Erik Borgs med fleras förslag om museibyggnadens flytt till Flygvapenmuseum på Malmen är inte genomförbart. För det första finns inga pengar avsatta för ändamålet (se ovan) och för det andra skulle placeringen där kunna störa inflygningen (Bana 19) till Malmens flygplats, vilket borde ha fått arméflygmajoren Borg att tänka om.
Sveriges en gång näst största (och därtill mest kostnadseffektiva) garnison ser ut att tvingas bli en obetydlig parentes i Sveriges historia på grund av prestigeladdat byråkratiskt sjabbel.