Dålig ekonomi ska inte stoppa dansen

Abiturientbal. En fin tradition i Linköping – men dyr, skriver Fanny Langueville.

Abiturientbal. En fin tradition i Linköping – men dyr, skriver Fanny Langueville.

Foto: Peter Jigerström

Ordet fritt2017-02-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det närmar sig att börja träna inför en av de största händelserna i Linköping som händer årligen, nämligen abiturientbalen. Länge har vi i Linköping haft traditionen att alla som ska ta studenten också har möjlighet att dansa bal tillsammans.

Balen är en ekonomisk fråga om man kan dansa eller inte. Alla som går på en gymnasieskola i Linköping får möjligheten att dansa med en partner men det är inte alla som kan göra det.

Att ta studenten är dyrt, det tillkommer många utgifter. Såsom studentmiddag, studentflak och studentmössa. Vilket gör att alla inte har ekonomin till att lägga ut mer pengar på upplevelser som exempelvis balen. Det är många som vill men tyvärr måste avstå på grund av ekonomin. För efter man har fixat alla kostnader som hör till studenten så om man sedan vill dansa bal så ska man fixa antingen klänning eller frack som man måste köpa eller hyra för dyra pengar. Om man möjligtvis inte känner någon man kan låna det av som kan sänka den kostnaden.

Samma sak med skor och handskar.

Men det kommer fortfarande kosta att gå på balträningarna samt middagen på balkvällen och det är en kostnad man inte kommer ifrån. Jag tycker det är en fin tradition vi har här i Linköping med abiturientbalen och allt som tillkommer, men jag tycker inte att det ska vara en ekonomisk fråga om man ska dansa eller inte.

Jag förstår att det måste kosta pengar att dansa eftersom alla runt om som säljer saker måste tjäna på det. Men jag tycker att vi måste komma på alternativ på hur man kan sänka konstnaderna eller göra så allt inte behöver vara lika flådigt. Jag vill att alla ska kunna uppleva något så fantastiskt utan att ekonomin sätter stopp.

Fanny Langueville

Läs mer om