Svar på ”Ansvar för avlopp drabbar landsbygden”, sign Rädda Lillån, 9/1.
Tyvärr mår de flesta vattendrag i Linköpings kommun ganska dåligt. Ett av de största problemen är övergödning. En viktig del i övergödningen är utsläppen från avlopp. I Linköpings kommun finns cirka 6 000 enskilda avlopp, det vill säga avlopp som inte är anslutna till kommunala avloppsreningsverk. I Corren 9/1 resonerar signaturen ”Rädda Lillån” om kommunens arbete med enskilda avlopp.
Enskilda avlopp är, som namnet antyder, fastighetsägarens ansvar.
Miljökontoret jobbar med tillsyn, på samma vis som skorstensfejarna har brandskyddstillsyn på rökkanaler.
Av alla enskilda avlopp i kommunen bedömer vi att en fjärdedel, cirka 1 500, är undermåliga och renar avloppsvattnet i väldigt liten utsträckning. För att minska utsläppen från dessa kommer bygg- och miljönämnden ge miljökontoret i uppdrag att på 10 år se till att alla avlopp har en bra rening.
Tio år kan tyckas vara lång tid, men hittills har miljökontorets resurser för att jobba med avlopp varit på tok för små och kontoret har inte hunnit kontrollera avloppen som de borde. I takt med att avloppsanläggningarna åldras har antalet gamla och uttjänta ökat fortare än de åtgärdas. Nu ska vi vända den utvecklingen.
I vissa områden i kommunen, där bebyggelsen successivt har blivit tätare, kan det bli aktuellt att dra fram kommunalt vatten och avlopp. I områden som snart kan bli aktuella för kommunalt avlopp kommer vi oftast inte begära av fastighetsägarna att de byter avlopp nu. Där är det bättre för alla om avloppen kan kopplas in till det kommunala reningsverket.
Koalition för Linköping (S, MP och L) tycker det är viktigt med rena och levande vattendrag i Linköping. Därför har vi lagt mer resurser på miljökontoret för att de ska arbeta med vattenfrågor. Vi vill rädda Lillån och Kapellån, tillsammans med alla andra vattendrag och sjöar i Linköping.
Gunnar Gustafsson (MP)
ordförande bygg- och Miljönämnden i Linköping