I veckan har vi kunnat läsa om Borås djurpark som medvetet fött upp tigerungar utan att ha en plan för var de ska ta vägen när de vuxit upp. För nio av de bedårande tigerungarna som fötts i djurparken sedan 2012 lät Borås Djurpark avliva dem trots att de var fullt friska (SVT 10/1). Detta är dessvärre inget olycklig undantagsfall, och inte heller isolerat till verksamheten i Borås. Även Kolmårdens djurpark genomför avelsprogram där – för att använda branschens egen beskrivning – “överpopulationen” går samma öde till möte som tigerungarna.
Vi vet att Kolmården använder nyfödda kullar i sin marknadsföring för att locka besökare att betala entrépeng. Kolmården är ingen välgörande ideell verksamhet. Enligt senaste bokslutet omsatte bolaget över 420 miljoner kronor och gjorde 27 miljoner i vinst. Djurparken har alltså miljontals skäl till att framstå som en hygglig verksamhet.
Vi i Djurens Rätt förnekar inte att viss artbevarande verksamhet kan vara nödvändig. Men är det verkligen etiskt försvarbart att ha icke utrotningshotade arter inlåsta för vårt nöjes skull? Djurparker brukar argumentera att deras verksamhet fyller en viktig pedagogisk funktion i människans förhållande till djur, inte minst hos barnen. Vi menar att Kolmården och andra djurparker bidrar på en snedvriden relation till djur. Genom att titta på vilda djur innanför stängsel, i bassänger och genom plexiglas förstärker det en destruktiv attityd hos människan att djur är våra att göra som vi vill med. Det är just detta synsätt som är bränslet till varför människan orsakat utrotade och utrotningshotade arter.
Är det verkligen det budskapet vill föra över till våra barn?
Fredrik Hasselgren
medlem i Djurens Rätt Linköping-Kinda-Åtvidaberg