Den nyvalde presidenten i USA, Donald Trump, har för det mesta uttalat sig minst sagt kontroversiellt. Både halvsanningar och ibland rena lögner. För att bli en av världens mäktigaste män har han skapat både rädsla och oro. Men på en punkt har han överraskat undertecknad. Han har ifrågasatt utredningar från sitt eget lands underrättelsemyndigheter.
Vad jag kan förstå så har hans förtroende naggats i kanten efter att samtliga underrättelser samstämmigt pekade ut Saddam Huseins Irak som innehållande massförstörelsevapen. Resultatet blev en militär invasion som resulterade i katastrofala mänskliga lidande i stora delar av Mellanöstern. Några vapen hittades aldrig. Att de flesta länder har egna underrättelsetjänster där duktiga hackare är en given tillgång är inget nytt. Vi kommer ihåg USA:s lyssning av flera världsledares mobiltelefoner, bland annat Angela Merkels, för något år sedan. För underrättelsetjänsterna är den globala utvecklingen av Facebook, Twitter etcetera rena guldgruvan för både legalt och tvivelaktigt agerande.
Trump skall ha ett plus då han öppet kan ställa kritiska frågor till den myndighet som alltid verkat utan större insyn från vanliga medborgare.
Christer Larsson