Svar ”Bevara åkermarken kring Roxtuna”, 21/10.
Området närmast Tuna kungsgård har aldrig varit tänkt att bebyggas, de åtgärder som Riksantikvarieämbetet vidtagit omöjliggör däremot en utveckling av den förfallna Roxtunaanstalten och skogsområdena däromkring. När översiktsplanen antogs 2012 fanns ingen kritik från någon del av staten mot en utbyggnad av Ekängen. I dag är läget ett annat när Riksantikvarieämbetet ändrar och utökar skyddsbestämmelserna för Tuna kungsgård. Att Riksantikvarieämbetet för fyra år sedan inte hade förutsättningarna klara för sig låter orimligt när gården funnits i nästan 800 år. Följden blir att Ekängens utbyggnad äventyras.
Tuna kungsgård har funnits sedan medeltiden och är en vacker plats strax utanför Linköping. Gården och mark runt omkring har skyddats sedan tidigare, och marken kring kungsgården var inte heller tänkt att exploateras i översiktsplanen för Ekängen. Exploatering var tänkt att äga rum kring den för detta Roxtunaanstalten och huvudsakligen skogsområdet väster om denna. Mer än en kilometer från Tuna kungsgård.
Tillsammans med Vikingstad, Linghem, Ljungsbro, Malmslätt och Berg utgör Ekängen prioriterade områden för utbyggnad. Ekängen är ett naturnära område i Linköping, som tyvärr saknar ett centrum och viss kommunal service. Med en utbyggnad av Ekängen var vår förhoppning att skapa ett mer levande område med mer service och ett lokalt centrum tillsammans med fler bostäder.
Står Riksantikvarieämbetet fast vid sitt beslut försvinner nu 1 200 bostäder från framtida planer, vilket i sin tur gör övriga planer för Ekängen svårare att genomföra. Bostadsbristen är svår i Linköping och i Sverige och kraven är höga på att kommunerna ska lösa situationen. För det krävs långsiktiga förutsättningar.