Svar på ”Ekopopulism i Linköping”, Ledare, Maria Björk Hummelgren, 27/10.
Maria Björk Hummelgren skriver att ekologisk mat inte är nyttigare eller godare än mat odlad med gift. Det finns många bevis på motsatsen men det kanske viktigaste argumentet för ekologisk mat är att det får djur och växter att må bättre.
Forskarna vid Newcastle University i Storbritannien har gått igenom 343 studier från olika länder och sett att halten av antioxidanter är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål.
Ett annat exempel: Enligt en amerikansk studie från januari i år så innehåller eko-mjölken 62 procent mer omega-3. Eko-mjölken innehöll dessutom 25 procent mindre omega-6 som misstänks överstimulera immunsystem. Precis samma sak kom en studie som publicerats av Sveriges Lantbruksuniversitet 2012 fram till.
Att bedöma om ekologisk mat smakar bättre än oekologisk är ju en fråga om just smak men åtminstone jag känner stor skillnad på smaken på till exempel kött.
Boken ”Den ekologiska drömmen” (2014) som Maria Björk Hummelgren refererar till har Sveriges Lantbruksuniversitet starkt tagit avstånd ifrån och författarna, en trio äldre män, verkar inte ha fakta nog för att skriva avhandlingar som godtas inom forskarkretsar.
Maria Björk Hummelgren, om du fortfarande vidhåller att ekologiskt är dumt så skänk en tanke till alla djur som får en chans att leva ett drägligare liv!
Det är inte en fråga om smak som ska avgöra om våra kommuner skall servera mer ekologisk mat eller ej, utan en fråga om att de skall gå i bräschen som en förebild för oss andra. Alla djur och växter har en plats i kretsloppet och det behövs nåt annat än bara en hårt driven industriproduktion av mat.
Ulf Fransson
Linköping
Maria Björk Hummelgren svarar:
Det som Ulf Fransson kallar bevis för godare eller nyttigare handlar egentligen om upplevelsen av och förväntningarna på maten. De ska inte förringas, men heller inte godtas som fakta. Konsumenter kan uppleva att de äter bättre när de väljer eko – etiketten betyder mycket.
Vad gäller omega-3 och andra nyttigheter blir ju procentsatser bara intressanta om du har faktiska värden att utgå ifrån. Och exempelvis mjölk innehåller mycket lite omega-3. Vill man ha i sig det ska man satsa på fet fisk. Gällande vitaminer och antioxidanter är det viktigaste att man äter frukt och grönt, inte på vilket sätt de är odlade.
Jag vet att ifrågasättande av eko som den enda rätta läran är som att svära i kyrkan. Men sättet och produkterna vi odlar utvecklas hela tiden, genom forskning och växt- och genförädling. Ska vi mätta alla jordens munnar tror jag varken på bannlysning eller subventioner av endera sätt.
Maria Björk Hummelgren