Ensamstående ska ha chans till barn

En förmån. Föräldraskap är ingen rättighet, men en förmån som alla ska ha en möjlighet till, menar skribenterna.

En förmån. Föräldraskap är ingen rättighet, men en förmån som alla ska ha en möjlighet till, menar skribenterna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ordet fritt2015-01-31 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Är föräldraskap en rättighet?” 27/1.

Föreningen Femmis har tagit del av Stefan Gustavssons insändare om det kommande lagförslaget att singelkvinnor ska få möjlighet att insemineras i Sverige. Vi vill börja med att presentera oss. Femmis står för ”Frivilligt ensamstående mammor med insemination eller IVF”. Föreningen företräder i dag cirka 700 kvinnor, varav en del redan är föräldrar, medan andra är gravida eller hoppas bli det.

Inom Femmis skulle vi aldrig komma på tanken att beskriva föräldraskap som en rättighet. Vi betraktar föräldraskapet som en förmån; en förmån som tyvärr inte alla får möjlighet att uppleva. Utifrån våra medlemmars beskrivningar förstår vi att längtan efter barn kan vara lika stark för en ensamstående person som för någon som lever i en relation. Det vi önskar är dock att alla, oavsett civilstånd, ska ges möjlighet att försöka bli föräldrar.

Forskning visar att barn till frivilligt ensamstående föräldrar har det minst lika bra som barn som växer upp i en kärnfamilj. Att neka en kvinna möjlighet till insemination med hänvisning endast till hennes civilstånd är därför orimligt. Ensamstående kvinnor, och även ensamstående män, har sedan många år rätt enligt svensk lag att adoptera. Varför skulle då inte insemination av ensamstående vara tillåtet?

Självklart ska underhållsbidrag utgå för barnets räkning, oavsett om kvinnan fått barnet som frivilligt eller ofrivilligt ensamstående. Underhållsbidraget är avsett för barnets räkning, inte förälderns. Att inte bevilja underhållsbidrag till ett barn på grund av moderns civilstånd vore diskriminerande!

Vi i Femmis välkomnar det kommande lagförslaget. Vi är mycket glada över att vi kommer att få möjlighet att få hjälp mot barnlöshet i vårt hemland, i likhet med de ofrivilligt barnlösa som lever i en relation. Vi gläder oss också över att förslaget i förlängningen innebär att våra familjer, och då inte minst våra barn, välkomnas och accepteras av samhället på precis samma sätt som alla andra barn och familjer.

Läs mer om