Nästintill dagligen kan man läsa och höra om hur dåligt det blivit inom vården och att det saknas pengar. Varför leker man då med skattepengarna?
Jag som transportör levererar material till US i Linköping där en ombyggnation pågår. Det verkar som om möblemanget även byts ut. Vid flera tillfällen har jag sett hur personalen slänger i princip oanvända och felfria kontorsmöbler och sängar.
Vore det inte bättre att dessa pengar som det kostar att köpa in nya möbler i stället gjorde nytta inom till exempel vården eller forskningen?
Ett tips från min sida vore att auktionera ut möblerna, skänka till välgörenhetsorganisationer eller varför inte behålla de näst intill oanvända och felfria.
Tyvärr är det inte första gången man ser detta förfarande. Så min enkla fråga är. Varför? Finns det någon beslutsfattare inom Region Östergötland som kan tänkas komma med en enkel förklaring om detta?
Undrande hantverkare/transportör
Svar från Region Östergötland.
Region Östergötland har givetvis övervägt de alternativ som du nämner. Eftersom vi är en skattefinansierad verksamhet får vi dock inte gynna enskilda personer eller organisationer med vår gamla utrustning. En auktion till allmänheten skulle – hur konstigt det än kan låta – kosta mer att hantera än vad en försäljning skulle inbringa. Vi slänger en del möbler i nuläget, men en stor del återanvänds inom andra verksamheter på US eller går till sjukhusets möbelförråd. Majoriteten av möblerna som slängs är gamla eller skadade. Skrivborden är exempelvis inte höj- och sänkbara, vilket är ett krav utifrån arbetsmiljöaspekter.
Självklart vill Region Östergötland minimera mängden kasserade möbler. Därför testar vi nu att sälja överblivna möbler till ett företag, som säljer dem vidare till nya kunder i Sverige eller skickar dem till sin samarbetspartner i Baltikum. Därmed kan fler möbler säljas på nytt och återanvändas.
Robert Nilsson
FM-koordinator, Region Östergötland