Farliga, falska ideal

Förfalskning. Mediebilden av det perfekta utseendet är inte sann och riskerar att bidra till ätstörningar och sänkt självförtroende, skriver Julia Rynning.

Förfalskning. Mediebilden av det perfekta utseendet är inte sann och riskerar att bidra till ätstörningar och sänkt självförtroende, skriver Julia Rynning.

Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Ordet fritt2014-11-12 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I takt med samhällets utveckling blir skönhetsideal allt viktigare att efterlikna. Långa smala ben, smal midja, stora bröst och putig rumpa. Detta ideal har skapat ett samhälle där lågt självförtroende, ätstörningar, överträning och en förfalskad sanning är vardagligt. Just därför ska retuschering av kroppar stoppas!

Till att börja med så leder det orealistiska skönhets­idealet till försämrat självförtroende, främst hos unga tjejer. När man vardagligen ser idealiserade bilder av till synes perfekt formade kroppar, är det lätt att känna att man själv inte duger. Ätstörningar och överträning är då vanliga konsekvenser hos många unga, inte alltid medvetet i början. Smått ändrade matvanor och träning mot ett mål, den snygga modellkroppen. Men med det pressande idealet som vardagligen syns överallt leder det ofta till något allvarligare.

Däremot finns det vissa som får motivation ifrån bilderna. Det ger en tankeställare att äta nyttigare och leva ett sundare liv, det måste inte alltid sluta i ätstörningar och överträning.

Men om det kan innebära att en 15-åring slutar kräkas upp sin lunch och känner sig självsäkrare så är det värt att stoppa kroppsretuscheringen. Motivation går att hitta på andra håll.

Man bör även stoppa retuscheringen eftersom den förfalskar passformer och stil på klädesplagg. När man väl får hem den där superfina tröjan så sitter den inte alls lika bra som den gjorde på modellen, och man blir missnöjd. Både med plagget, och att kroppen inte bär upp det snyggt.

Andra anser att retuschering gör att klädesplagg ser attraktivare ut och lockar fler till att köpa. Dessvärre blir besvikelsen större när man får hem plagget och det inte alls är lika i passform som på bild. Det leder till att man avstår från att handla från det företaget igen då det inte är pålitligt med sin marknadsföring.

Smal, lång och bystig är inte definitionen av perfekt. Perfekt är upp till varje individ att själv definiera. Är det verkligen rätt att dagens media har skapat ett ideal som inte speglar verkligheten?

Läs mer om