Feminism handlar inte om manshat, ordet som alltid verkar komma på tapeten när man pratar om feminism.
Vad feminism verkligen handlar om är respekt. Om en kvinna har lika hög lön som en manlig medarbetare känner hon sig respekterad. Hon blir jämställt behandlad. Det går aldrig att göra världen till en ”hen-värld” där killar går runt i rosa kläder och leker med Barbie och tjejer går runt i blå kläder och leker med bilar. Frågan är om vi ens vill det, för har det inte slagit runt då?
Jämställdhet handlar inte nödvändigtvis om att sudda ut alla skillnader mellan kvinnor och män.
En liknelse kan göras med klimathotet. Vi behöver ändra vårt sätt att leva för att kunna minska utsläppen av koldioxid radikalt. Trots detta kommer vi aldrig att komma tillbaka till det klimatet vi hade för flera hundra år sedan på grund av utsläppen vi redan orsakat.
När det kommer till feminism och jämställdhet behöver vi inte ändra vårt sätt att leva på samma sätt men kanske vårt sätt att tänka, om man inte redan gjort det.
Kanske är det detta tänk, att kritisera tankarna om manligt och kvinnligt som leder till att människor tänker på manshat? De bilder jag tänker att människor fortfarande har kring män och kvinnor är djupt rotade. Män ses som starka, både fysiskt och psykiskt, medan kvinnor ses som svagare.
Det är därför inte konstigt om mäns arbete värderas högre. Folk pratar om att det inte är jämställt i skolan och att det är i favör för tjejerna där. Visst det kanske är så, men när det kommer till skolan är det mer press på tjejerna.
Tjejer ska skriva fint, vara smala och snygga. Den pressen gör kanske att killarna hamnar i bakgrunden eftersom tjejer ”förväntas” prestera, och i slutänden handlar det om att få mest uppmärksamhet av killarna. Det är de som värderar: Är du smalast? Snyggast? I skolan har killarna makten att bestämma vem av tjejerna som är snyggast.
Dock så borde inte ordet feminism bära med sig någon laddning, vilket är motsatsen till vad Daniel Erlandsson skriver (Correns språkspalt 2/6). Feminism borde vara något självklart och därför känns det konstigt att det är ett laddat ord. Om politiker är beredda att klassa sig som feminister, varför är då inte feminism ett större ämne inom politiken? Precis som klimatfrågan hamnar jämställdhet i skymundan, jämfört med frågor som kan lösas mer kortsiktigt.
I slutänden är frågan varför ordet feminism ens existerar. Genom att använda ett ord för den jämställdhet som många människor försöker uppnå blir det en slags utpekning. En stämpel. Ska man kunna bli utpekad som feminist för att man tror på jämställdhet? Det är inte en människas fel om han eller hon föds som man eller kvinna. Alla ska behandlas lika oberoende av hudfärg eller kön sägs det, men om man inte lever i ett jämställt samhälle behandlas ju inte alla lika. Tesen är alltså paradoxal.