Ånyo visar äldrenämnden i Linköping att den inte vill följa sin målsättning att utveckla äldreomsorgen till det bättre. Denna gång genom att utan upphandling överta verksamheten vid Åleryds vårdboende. Genom att framhäva kommunalisering av äldreomsorgen biten man sig själv i tummen.
Den bästa äldreomsorgen uppnås genom att flera aktörer ges tillfälle att bedriva vård av äldre och handikappade. Därmed ges möjligheter att ta vara på varandras kunskaper. På det sätt kommunens utförare Leanlink i dag bedriver sin verksamhet finns mycket att önska.
Den bygger till vissa delar på rena systemfel som exempel att den vårdberoende ska behöva ta emot femtio–sextio personer i sitt hem för att bli hjälpt eller att vara hänvisad till något som går under namnet planerad tid, som är direkt förödmjukande för vårdtagaren.
Båda dessa exemplen kan ses bygga på att äldreomsorgen i första hand är till för Leanlink och inte tvärtom.
Syftet med kommunens äldreomsorg att möjliggöra ett självständigt liv för vårdtagarna är mer utopi.
Personligen har jag från min yrkesamma tid erfarenhet som utvecklare av äldreomsorg bland annat genom att ha upprättat en kommuns äldreomsorgsplan. Nu som äldre och fysiskt handikappad har jag erfarenhet av vård av såväl den privata aktören Attendo som Leanlink och har därmed fog för att säga att en bättre äldreomsorg skulle kunna ges om alla aktörer samarbetade.
Bertil Jacobsson
socionom