Fler hallar löser inte grundproblemet

Friskvård. Vilka insatser är bäst för att få barn och unga att röra på sig, frågar sig skribenten.

Friskvård. Vilka insatser är bäst för att få barn och unga att röra på sig, frågar sig skribenten.

Foto: Mikael Svensson

Ordet fritt2016-01-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi behöver fler hallar” säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) i en intervju i Corren 12 december. Jag saknar analyserna av hur idrottslivet och folkhälsoarbetet ser ut. De som borde vara underlag för beslut.

Ur Linköpings kommuns medlemsstatistik 2014 över 102 idrottsföreningar ut­läses: De har flest deltagare i åldrar upp till 12 år, cirka 15 000, en har 1 300. I åldrarna 13–16 sjunker antalet snabbt och vid 17–20 år är få kvar, många föreningar har noll. Två undantag: Friskis och Svettis redovisar cirka 700 deltagare och Korpen cirka 600. Båda är friskvårdsinriktade och har egna anläggningar.

Noteras: Det är bara 10 idrotter som har tider i de stora hallarna. Många föreningar har långa köer på barn som vill börja.

Även om vi bygger så många fler hallar att alla som vill kan vara med, så är våra skattepengar helt fel använda ur ett folkhälsoperspektiv. Barnen slutar ändå efter några år i sin idrott.

Är samhället och idrottsrörelsen inne på helt fel spår? Jag är övertygad att om att vi har ett gigantiskt systemfel inom idrottsrörelsen. I en värld där barn och ungdomar blir alltmer inaktiva och sitter många timmar med tv, smart­phones med mera så behövs en helt annan pedagogik för att lära barn förstå och bedriva fysiska aktiviteter för sin hälsas skull, få insikt om rätt träningsmängd och muskelarbete per dag/vecka.

Förslag: Att någon instans, politisk eller annan, tar på sig att samla alla berörda till ett stort rådslag om frågan: Hur lär vi barn och ungdomar att vara regelbundet fysiskt aktiva för att vårda sin hälsa och må bra?

Att kommunen planerar för att i stadsdelarna skapa miljöer och ytor för friskvårdsträning. Rätt utrustade hallar anpassade för allsidig träning som nyttjas av många. Hallarna läggs i anslutning till en skola där alla timmar, som inte nyttjas av skolan, är tillgängliga för andra som behöver dem.

I anslutning till hallen finns anläggningar som motionsspår, gräsytor, utegym med mera. En inbjudande miljö för barn och föräldrar, äldre, nya svenskar, alla kan mötas där för att aktivera sig. Många fler aktiviteter skapas, färre hallar behövs.

I Ryd finns anläggningar som i stort uppfyller kraven enligt ovan och vi konstaterar att många studenter och vuxna använder dessa ofta. Barn och ungdomar saknas i hög grad.

En ny organisation skapas för att bedriva verksamhet i folkhälsoarbete i närområden. Föreningar som Friskis och Svettis, Korpen och gymnastikföreningar bör vara drivande i detta arbete.

Beträffande multihall – bygg gärna en multihall med tyngdpunkt på boll­idrotter, så frigörs många tider i nuvarande hallar för andra aktiviteter. Det får göras på kommersiella grunder, som Linköping arena.

Hans Gunnarsson

f d ledare

Läs mer om