Skolminister Fridolin lovade att snabbt förbättra skolan. Fridolins recept var bland annat att det skulle bli mer jämlikt i skolan och mindre klasser. En OECD-rapport visar att Sveriges skolor är bland de mest jämställda, men har bland de sämsta resultaten och att mindre klasser har marginell betydelse.
Under valrörelsen hördes ofta: ”Mer pengar till skolan!” En undersökning, som jämförde Pisa-resultaten med hur mycket kommunerna satsade, visade att en kommun, bland de som satsade minst på skolan, var bland de som låg i topp i Sverige. Det är alltså andra faktorer som påverkar resultaten.
Var ligger det stora problemet i den svenska skolan? Varför väljer flera lärare att arbeta i Norge? Enligt en intervju är det mycket bättre arbetsförhållanden och lön där. Lärarna får vara lärare i disciplinerade klasser.
Enligt Skolvärlden är en tredjedel av lärarna rädda för att bli anmälda av elever eller föräldrar och ännu fler har blivit hotade med anmälan. Det är en helt oacceptabel arbetsmiljö! Föräldrar ringer, hotar och vill höja sina barns betyg, vilket är en kränkande handling mot läraren. Man förstår att de bästa studenterna väljer bort läraryrket.
Föräldrarna har huvudansvaret för barnets/barnens uppfostran. Ta det ansvaret alla föräldrar! Curlingföräldrar, samarbeta med skolan, lita på lärarna och låt dem sätta betygen. Lägg er energi på att ändra barnens attityd till skolan och fortsätt att tala om för dem att skolan är viktig och att man måste fokusera på skolarbetet, kämpa och försaka vissa saker om man vill få bra resultat.
Kommunfullmäktigeledamöter: Det är ni som har huvudansvaret för skolan. Fokusera på hur ni kan göra skolan bättre. Mycket engagerade politiker och engagerade skolledare har visat sig vara ett bra recept. Lär av dem som lyckats.
Skolintresserad