Fotboll för unga är bättre än hårda tag

Spela boll. Fotboll kan fungera inkluderande, menar skribenten. Bilden är från ett fotbollsläger för tjejer i Skäggetorp 2015.

Spela boll. Fotboll kan fungera inkluderande, menar skribenten. Bilden är från ett fotbollsläger för tjejer i Skäggetorp 2015.

Foto: Åke Karlsson

Ordet fritt2016-05-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brottsförebyggande rådet (Brå), som redovisar fakta kring brottslighet, kom nyligen med en utredning om polisens provtagning av misstänkta narkotikapåverkade individer. Intressant är resultatet för ungdomar upp till 17 år. Nästan hälften av provtagningarna ger negativt resultat, det vill säga ingen narkotika. Brå drar några viktiga slutsatser. Bland annat följande:

Tvångsmedel som av den misstänkte kan uppfattas som starkt integritetskränkande är inte oproblematiskt i sammanhanget, i synnerhet bland yngre misstänkta. Ska polisens arbete ses som ett verktyg att upptäcka och identifiera missbruk bör man rimligtvis väga fördelarna med att kunna bevisa att någon använt narkotika mot nackdelarna med att någon som inte använt narkotika avkrävs ett prov. Detta gäller i synnerhet yngre personer, där nära varannan person avkrävs ett prov som visar sig vara negativt; för vissa av dem kan erfarenheten av att ha avkrävts ett prov också vara den första kontakt de över huvud taget har med rättsväsendet.

Personligen kan jag misstänkta att de flesta prover tas i så kallade utsatta områden.

Givetvis kastar inte alla sten på polisen av dem som tvingats till provtagning för första gången och inte sysslat med narkotika. Men tilliten till polisen kan få sig en knäck då hälften av individerna som tvångtestas inte varit i närheten av narkotika. Polisen bör fundera över sin metod, vilket även Brå har synpunkter på. En mer öppen dialog från polisen med ungdomar som känner sig både frustrerade och oviktiga i vårt samhälle är troligen en bättre metod än repressiv övervakning.

Jag har ett förslag. Starta en fotbollsturnering för intresserade ungdomar, gärna lag för föräldrar, i våra så kallade utsatta områden, Skäggetorp, Ryd och Berga. 7-mannalagen skall bestå av intresserade individer från dessa områden, båda könen. Personligen ställer jag gärna upp som lagledare för något av lagen. Kommunen står givetvis för fotbollsplan, omklädningsrum och kanske tröjor. Vi har många ideella krafter som idag har uppgifter i olika klubbar som säkerligen skulle ställa upp med sin kunskap om ledning och turneringsplanering.

Christer Larsson

Läs mer om