Goda nyheter! Efter lång massiv kritik har Tekniska verken äntligen svängt i frågan om att verksamheten vid vattenkraftverken också måste ske i samklang med biologisk mångfald. Det är en mycket positiv förändring som Tekniska verkens ordförande Nils Hildebrand (MP) uttalar SVT Öst reportage 20/10. Väsenskild mot tidigare uttalanden gjorda av bolagets tekniske direktör Mile Elez.
Jag vill ge den nyligen tillsatta utredningen några tips på befogade åtgärder som direkt påverkar biologisk mångfald:
Ansök om nya vattendomar för Yxern och kraftverken nedströms sjön. Minskad variation av vattenstånd och dess strandzon kommer direkt gynna biologisk mångfald.
Släpp på vatten i gamla åfåran vid Ljungsbro. Här finns utmärkta lek- och uppväxtlokaler för öring. Vidare kommer rinnande vatten i den gamla åfåran gynna ett rikt fågelliv och skapa fina miljöer för människors rekreation.
Bygg faunapassage och sätt in fingaller vid vattenkraftverken i Motala ström mellan Ljungsbro och Roxen. Reglera enligt ett naturligt vattenföringsmönster. Faunapassager till skillnad från fisktrappor gynnar alla organismer som är beroende av fria vattenvägar. Ett naturligt reglermönster ger norsen chans att leka och fri passage tillåter insjööringen att fritt vandra mellan sina lekplatser och Roxen.
Bygg faunapassage och sätt in fingaller vid vattenkraftverken i Motala ström mellan Roxen och havet så att fler av de ålyngel som Tekniska verken varje år sätter ut kan överleva återvandringen mot havet. Ålen är rödlistad och idag starkt hotad. Man räknar med att upp till 90 procent av de utvandrande ålarna hackas sönder i Tekniska verkens vattenkraftverk. Det är inte etiskt hållbart att först sätta ut ålyngel som så snart de är vuxna hackas sönder. Vidare kommer havsöringen i det alternativet ges möjlighet att vandra upp från havet och leka i forsarna vid Ljungsbro gamla åfåra. Men lek kommer också ske i många små bäckar som mynnar i Glan.
Det jag beskriver ovan är en bra början till en omställning som gynnar biologisk mångfald. Men de 151 miljoner som Tekniska verken fått av skattemedel för att man producerar förnybar el räcker till mer. Nu är det upp till Tekniska verken att genom handling visa sin nya linje.
Kenneth Johansson