Många drömmer om att en dag få skaffa sig ett eget hus. Att själv få påta i den egna rabatten, få göra de förändringar man vill på sitt hus och bara njuta av en kopp kaffe i den egna trädgården.
Enligt Boverkets siffror behöver det byggas 710 000 nya bostäder fram till 2025. Det är en hög ambitionsnivå, men behovet av nya bostäder är stort i hela landet. Det råder bostadsbrist i majoriteten av kommunerna. Risken när det ska byggas mycket och snabbt är att lägenheter prioriteras framför småhusbyggande.
Förtätning har blivit ett ledord för kommuner, men det kan göras även med hjälp av trädgårdsstaden. Det är viktigt med olika typer av bostäder och upplåtelseformer och det behövs en mångfald i byggandet.
Trenden sedan 2011 är att det byggs allt fler lägenheter och färre småhus. I Linköping har det byggts 1 856 lägenheter och 1 005 småhus 2011–2015. I Norrköping är motsvarande siffror 967 lägenheter och 529 småhus. Att jämföras med Eskilstuna som har byggt 590 lägenheter och 163 småhus och Nyköping som byggt 800 lägenheter och 203 småhus (källa SCB). Villaägarna har också tittat på andelen småhus 2011–2015. Både Linköping och Norrköping har en hyfsad andel, både 35 procent. Eskilstunas andel är bara 22 procent och Nyköping är ännu sämre med 20 procent.
För att fler ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar måste kommunerna hålla uppe byggtakten även för småhus. Det behövs moderna villaområden med tillgång till skola, förskola och annan service, gärna inbakade i villakvarteren. Dessa områden – där de nybyggs – kan kompletteras med till exempel lägre flerbostadshus så att vi får en mångfald och varierat utbud.
Ulf R Lindgren
ordförande, Villaägarna Linköping
Claes Anell
ordförande, Villaägarna Norrköping
Roger Lindahl
regionchef, Villaägarna Region Öst