Framväxten av högerpopulistiska partier verkar inte avstanna. De förser oss med olika förslag och idéer där rädsla är huvudbudskapet. Förutom rädsla för främmande människor så är risken att drabbas av någon form av brott, våldsbrott, våldtäckt, inbrott eller liknande deras huvudbudskap. För många av oss är det helt naturligt att i vissa situationer känna rädsla. Men finns det risk att vi överdriver? Finns det recept för att hantera den typen av rädsla?
De högerpopulistiska partierna och numera även vårt moderata parti föreslår stora hinder för främmande personer att vistas i vårt land, allt från flyktingar från krig till personer som av andra skäl vill söka asyl i vårt land. Hindra människor med olika umbäranden att försöka få en fristad i vårt land minskar inte rädslan för främlingar, tvärtom
Vi som går omkring och funderar över om vi kan drabbas av någon form av våld tänker kanske att hårdare straff är lösningen. Det visar sig enligt seriösa undersökningar att hårdare straff minskar våldsbrottsligheten marginellt. Däremot visar samma undersökningar att fotpatrullerande poliser har en betydligt större effekt. Med fler fotpatrullerande poliser blir det färre som hamnar i finkan och deras närvaro ger oss en större trygghet. Troligen skulle även antalet fångelsdomar bli färre. Att varje fängelsplats kostar cirka 1 miljon kronor per år gör inte insatsen med ökande fotpatrulleringen sämre.
Några tips och förslag till lärare för ungdomar i klass 1–9: Brottförbyggande Rådet (Brå) har gett ut två skrifter med tillhörande grupparbete där ungar får besvara frågor om brottslighet, trygghet och brottsförbyggande arbete. Titlarna är "Du och jag, rätt och fel" samt "Livets spelregler". Dessutom en skrift, "Var går gränsen" som ställer de viktiga frågorna om oss själva, om våra relationer till andra och om den miljö och det samhälle vi lever. Skrifterna kan gratis laddas ned från hemsidan brå.se.
Christer Larsson