Svar på ”En drunknande har rätt att få hjälp”, Karin Linkhorst, 24/9.
Det finns inga utredningar som pekar på att Sverige tjänar på dagens invandring som är av en helt annan typ än tidigare arbetskraftsinvandring. Den norska tidningen Finansavisen har räknat ut att kostnaden för att ta emot 100 000 syriska flyktingar till Norge är 430 miljarder norska kronor. Siffran bygger på att 54 procent kommer i arbete, men det har visat sig vara en betydligt mindre andel. Tydligen är det bara i Sverige som man tjänar pengar på att ta emot flyktingar.
Vi hjälper inte utsatta människor i världen för att tjäna pengar. Vi avsätter en del av våra skattepengar för att hjälpa andra av humanitära skäl, då är det viktigt att pengarna gör största möjliga nytta. Svenska hjälporganisationer har kritiserat Sverige för att man tar av budgeterade medel för bistånd och riktar om dessa pengar för att täcka kostnaderna för den ökande asylinvandringen. De som då drabbas är exempelvis svältande barn i Afrika. Istället för att hjälpa många svältande barn så går pengarna till jämförelsevis starka ekonomiska migranter som lämnat ett säkert land i närregionen för att ta sig till ett land där de kan få en bättre framtid.
Jag dömer inga syriska barn till att drunkna, ett minskat asylmottagande i Sverige gör inte att fler drunknar i Medelhavet. Med bättre hjälp i närregionen så behöver flyktingar inte ta dessa risker.
Genom att använda biståndsmedel för hjälp i närregionen så hjälper vi flera människor för samma pengar. Vi ska självklart ta emot flyktingar med verkliga asylskäl (sådana som inte är ekonomiska migranter). Men om pengarna är viktigare för svältande barn i Afrika så ska de gå dit, eller till någon annan grupp som lider ännu mer.
När vi riktar om biståndsmedel för att hjälpa ekonomiska migranter så dömer vi indirekt andra människor till döden, enligt dina egna formuleringar. För det är nämligen så det fungerar eftersom man alltid måste ställa olika grupper mot varandra av ekonomiska skäl. I hjärtat kanske plånboken inte existerar men i verkligheten gör den alltid det.