Svar på ”Hyresgäster utan makt när hyran höjs”, 21/4.
Insändaren den 21 april innehåller uppfattningar som delas av Hyresgästföreningen, men även några sakfel.
Hyresgästföreningen anser precis som skribenten att det är fel att särbeskatta Stångåstadens hyresgäster, vilket vi också tidigare skrivit flera insändare om.
När det gäller storleken på årets hyreshöjning så har skribenten fel, faktum är att den är lika stor för Stångåstaden som för privata värdar i Linköping.
Hyrorna för nya lägenheter kan förhandlas som så kallade presumtionshyror. Detta ska inte förväxlas med marknadshyror, där den som är villig att betala den högsta hyran får lägenheten.
Att hyran höjs i samband med större ombyggnader motiveras av att lägenheten efter ombyggnaden har kvaliteter som inte fanns innan. Rena underhållsåtgärder, såsom byte av avloppsrör, golv och tapetsering, ingår redan i hyran och ger inte någon höjning. För målning och tapetsering finns hos Stångåstaden ett system som Hyresgästföreningen har förhandlat fram och som vi tycker är bra. Det innebär att kostnaden för sådant underhåll ingår i hyran, att man som hyresgäst har rätt att få åtgärder utförda efter tio år och att den som då vill avstå får en rabatt för detta till dess underhållet utförts.
Hyresgästföreningen har många gånger sagt att vår uppfattning är att behovet av hyreshöjning hos Stångåstaden är mycket litet. I våra förhandlingar med Stångåstaden, som i alla förhandlingar, är det två parter med olika utgångspunkter som ska söka en gemensam lösning. Ramarna för förhandlingen ges av lagstiftning och avtal. Hyresgästföreningen har varken veto eller maktmedel som exempelvis hyresstrejk att ta till. Vårt mål i alla förhandlingar är att utifrån givna ramar nå en så bra uppgörelse som möjligt för hyresgästerna. Vi vågar påstå att utan oss hade hyrorna varit betydligt högre.
Benny Andersson
förhandlare Hyresgästföreningen
Förtydligande: Christina Österberg som nämndes i insändaren 21/4 är förtroendevald ledamot i förhandlingsdelegationen för Hyresgästföreningen. /Red