Inom kort får USA en ny president som klart uttalat att han vill ha goda relationer med Ryssland. Samtidigt har Donald Trump visat ett svagt intresse för Nato och är inte beredd att låta USA bistå med huvuddelen av kostnaderna för styrkorna i Europa. Detta är särskilt illavarslande för Sverige, som trots att landet inte tillhör Nato ändå fått starka försäkringar om skydd och haft synnerligen goda relationer med USA. I detta avseende, till och med befäst i ett försvarsavtal mellan länderna.
Dessutom finns inga tecken på någon rysk nedrustning. Tvärtom har Vladimir Putin tydligt markerat att den ryska upprustningen av försvaret skall fortsätta. Det är tydligt att Putin visar ökad närvaro i Östersjöområdet. Robotvapnet Iskander är sedan en tid placerat i Kaliningrad och vars kryssningsrobotar kan nå så avlägsna områden som södra Sverige. I Östersjön patrullerar nu även ryska korvetter och andra krigsfartyg. Flygplanskränkningar förekommer mer eller mindre regelbundet.
Nu har visserligen regeringen tillfört ytterligare cirka 10 miljarder till försvaret, men detta från en ansvarslöst låg nivå, något den tidigare alliansregeringen får bära huvudansvaret för. Det kommer att ta avsevärd tid innan försvaret kommer ifatt tidigare omfattning. Sedan försvarsuppgörelsen från 2015 har läget ytterligare försämrats. Den lilla styrka som nu permanent är placerad på Gotland utgör mest en markering och har absolut inte kapacitet att avvärja ett eventuellt ryskt angrepp.
Putins bombningar i Aleppo är synnerligen brutala: Efter intensiva anfall på civilbefolkningen med massor av dödsoffer upphör bombningarna tillfälligt. Räddningsmanskap skyndar ut för att ta hand om sårade och döda. Då sätter bombningarna åter i gång för att maximera antalet döda. Djävulskt! Det är vad även vi kan vänta oss av en brutal härskare utan skrupler.
I en uppmärksammad artikel i DN för en tid sedan föreslog Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark att Sverige borde låna 35 miljarder för att snabbt komma upp i tidigare nivåer av militär försvarsförmåga.
Med den osäkerhet som råder med anledning av valet av en ny USA-president och vad denne kan komma att hitta på, föreligger betydande risker att Putin vill testa gränser för vår förmåga. Det är ett skrämmande perspektiv.
Per-Åke Hedén