Kommentar till Göran Gunnarssons (C), uttalande i artikeln ”Skolbarn drabbas av indragna bussar”, 17/8.
Det är upprörande att läsa att du som politiker och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden inte kan tänka på annat än dig själv och hur det var för dig när du var ung. Du beslutar om hur våra skattemedel ska användas och det är provocerande att läsa ”att man får tänka till innan man väljer att flytta ut på landet”.
Vi har tre barn och kollektivtrafikens varande eller icke varande var en viktig faktor när vi valde var vi skulle bosätta oss. I de åtta år som vi bott här har det gått kollektivtrafik (det har funnits kollektivtrafik/tåg från vårt område sedan 1913) och skolungdomar har haft chansen att ta sig till och från skolan.
Nu finns det ingen buss, inte ens som på din tid då ”den gick sju på morgonen och någon gång på kvällen”. Våra ungdomar kan överhuvudtaget inte ta sig till eller från skolan. Du framstår som inkompetent och borde inte sitta som politiker/ordförande och besluta om nedläggning av busslinjer då du inte ser till hur samhället ser ut idag.
När det gäller trafiken, ser den lite annorlunda ut idag mot vad den gjorde förr. Dels trafikeras våra vägar av betydligt mer tung trafik, dels håller våra fordon betydligt högre hastigheter än förr. Idag skulle våra ungdomar riskera livet varje gång de skulle gå eller cykla de 8 kilometer som de numera har till och från närmaste hållplats, du förstår Herr politiker de har inte åldern inne för att få ta körkort och köra bil ännu.
Du anser att de har ”möjligheter att ordna saker själva” och då undrar jag hur ska de ordna detta själva?
Beslutet att lägga ner busslinjer innebär för våra nästan vuxna ungdomar att de blir mindre fria att påverka sina liv och att de får ännu färre ”möjligheter att ordna saker själva”. De blir hänvisade till att vi föräldrar kör dem till och från skolan och även om vi föräldrar gladeligen skjutsar våra barn så har de flesta av oss 8 timmars arbetsdag.
Alla har inte möjligheten att arbeta hemifrån eller chansen att påverka sina arbetstider och få dem att stämma överens med gymnasieskolornas tider. Själv arbetar jag dessutom i en annan kommun. Vi betalar skatt till Linköpings kommun precis som andra medborgare och framöver så vet vi ”att man får tänka till innan man väljer att flytta ut på landet” i Linköpings kommun. Kommunen ”där idéer blir verklighet” endast i de centrala delarna av Linköping!
Föräldrar i en döende landsbygd