Svar på ”Koldioxidproblem saknar konkret politisk lösning”, Sten Öhman, 20/7 och ”Klimatförändringarna måste minimeras omedelbart”, Ulf Flodin, 23/7.
Koldioxidproblemen saknar politisk lösning, menar Sten Öhman. Han antydde att världens storstäder skulle kunna hamna under vatten om 400 år. Man kan ganska bra finna ut, hur jordens historia har gestaltat sig efter den senaste istiden, men att förutse vad som kommer att hända i framtiden är svårt. Skilda forskargrupper levererar olika hypoteser. Teorierna om havsnivåhöjningen fram till år 2100 varierar från 0,2 meter till 8,0. Öhman tycks ha fastnat vid den högre siffran. Ulf Flodin menar att vi med gemensamma krafter i bästa fall kan begränsa klimatstegringen till under två grader. Han antyder dock inte hur. Det jag skrev (16/7) jämför han med att likt strutsen stoppa huvudet i sanden. Jag tror att Flodin liksom jag har studerat källmaterial, men vi har tolkat hypoteserna på olika sätt.
Domedagsprofeter påstår att ökningen av koldioxidhalten i atmosfären är ett hot mot människans framtid. Det är intressanta nyheter för media, medan motsatt vittnesbörd inte skapar några braskande rubriker. Koldioxid är en växthusgas, som gör vår jord bebolig. Den senaste istiden slutade för Sveriges del för cirka 13 000 år sedan. Därefter har temperaturen ingalunda varit konstant. Varma perioder har avlösts av svala.
Från cirka 1440 till 1850 hade vi på norra halvklotet den så kallade ”Lilla Istiden”. Då var missväxt, svält och sjukdomar samt krig en plåga för mänskligheten. År 1658 gick kung Karl X Gustav med den svenska armén över frusna danska Bält. Corren hade den 13/7 en notis om att brittiska forskare har förutsagt att jorden kommer att gå in i en miniistid om 15 år. Miniistiden skulle dock bli relativt kort.
Jorden har haft många istider. Dessa har varat i drygt 100 000 år, de interglaciala epokerna har varit betydligt kortare - 10 000 till 20 000 år. Eftersom den senaste istiden för Sveriges del slutade för cirka 13 000 år sedan, kan det knappast dröja mer än några tusen år tills nästa börjar. Kanske kan ökad koldioxidhalt i atmosfären fördröja ankomsten av nästa istid.
Ingvar Fogstam