Räddningschefen och sedermera säkerhetschefen Håkan Jansson, säkerhetssamordnare Gyllentri samt räddningschef Felixson i Ödeshögs kommun gjorde en förfrågan till dåvarande Mjölby civilförsvarsförening (numera Västra Östergötlands Civilförsvarsförbund) om förstärkningsmateriel vid kriser.
Önskemålet var bandvagnar, terrängfordon, tält , elverk med mera. Som krisansvariga i kommunerna måste det vara deras att ansvar att se till att kommunerna är behjälpliga vid förvaringen av materielen.
Till Ödeshög anskaffades en terrängbil vilken överlämnades till räddningstjänsten. En stor lastmaskin anskaffad av föreningen används av räddningstjänsten Mjölby. En bandvagn är sjukvårdsutrustad med ambulansbår, syrgas med mera. Hemtjänsten i Vadstena har vid flera tillfällen använt våra bandvagn på vintern för att nå sina brukare.
Hyreskostnaderna för materielen är 7 500 per kommun och år. Materielen hade aldrig anskaffats om inte kommunerna framfört önskemål om förstärkningsmateriel.
Mjölby kommun har ett civilförsvarsförråd i Hogstad vilket uthyres till försvarsmakten. Räddningstjänsten i Mjölby hade två TGB 13 terrängbilar i Hogstad men de överlämnades till föreningen då lokalerna övertogs.
Kommunernas bedömning av behovet i detta fall är kortsiktigt vilket kommer att visa sig då en verkligt allvarlig kris uppstår. Den dag då storm med snö och fallande träd kommer har man att förklara varför man får vänta på hjälp då förstärkningsresurser saknas.
Ansvaret för att värna civilbefolkningen vid kris har ytterligare skärpts från och med 2016. Mer finns att läsa om detta på MSB.se kampanjen krisberedskapsveckan.
Bland annat uppmanas kommunerna att inte lägga ned ledningscentraler eller avveckla krisberedskapsmateriel.
Det det är vår bestämda uppfattning att många kommuner i landet skulle ”göra vågen” över att förfoga över sådan materiel som föreningen har anskaffat.
Dessutom är det en kapitalförstöring av stora mått (cirka 2,5 miljoner) att tvingas skrota eller återlämna materielen!