För ett tag sedan kunde vi läsa om fastighetsägaren som fick ett klarbärsträd förstört vid röjning av vägrenar utanför Ulrika (Corren 28/8). Artikeln kan vara ett bra exempel på ett större problem i samhället. Tyvärr är det inte bara träd som stryker med vid dagens snabba maskinella röjningar, utan mycket annat blir förstört också.
Det kan gälla till exempel viktiga brunnslock som slås bort, brunnar och vägtrummor som skadas på olika sätt. Förr rensades gräset bort på ett skonsammare sätt runt brunnar, vägräcken med mera. Ett skadat brunnslock kan bland annat innebära att djur faller ned i brunnen och går en långsam död till mötes.
Varför har det blivit så här? Jo, kostnadsjakten har drivits så långt att den tvingar utförare att använda större och snabbare maskiner, som helst ska rulla dygnet runt för att vara lönsamma. Bakom detta ligger också lagen om offentlig upphandling, där beställarna enbart ser till lägsta pris, utan att väga in i kvalitén på det arbete som handlas upp.
Uppföljningen av kvalitén på det utförda arbetet efteråt, är också i många fall undermåligt. Mycket ansvar faller på upphandlarna, som tyvärr alltför ofta inte har kunskap eller vilja att bedöma lämnade anbud på ett sätt som är långsiktigt lönsamt.
Tyvärr ser vi ju de här trenderna på många fler områden i samhället, som till exempel vid upphandling av äldrevård, skolmat och mycket annat. I många fall, har det fått till följd att seriösa företag blir utslagna vid upphandlingar och de mindre seriösa företagen gynnas.
Staten, kommuner och landsting, borde gå i täten för att få en förändring till stånd, men tyvärr ser man ingenting av det.
Talesättet ”man får vad man betalar för”, har sällan varit mer aktuellt än nu.
Rune Carlsson