Kvinnor behöver egen tid för simning

Tid för bad. Särskilda tider för kvinnosim skulle få fler att lära sig simma, skriver Sofia Ek.

Tid för bad. Särskilda tider för kvinnosim skulle få fler att lära sig simma, skriver Sofia Ek.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2015-10-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledare ”Alla ska få simma”, Maria Björk Hummelgren, 10/12.

Jo, kvinnosimstider är en bra idé eftersom de innebär att simhallens besökare känner sig trygga och välkomna och leder till ökad simkunskap.

Jag har följt detta nätverk av svenska kvinnor i Linköping under de 2,5 år som jag har arbetat för Stadsmissionen. Kvinnorna själva efterfrågar kvinnosim. De är många nu, över tusen. Några är muslimer, andra är kristna eller ateister. Livs­situationer som bakgrunder ser olika ut, den springande punkten är att de efterönskar tid i simhallen för enbart kvinnor.

Kvinnosimstider innebär att fler medborgare får möjlighet att lära sig simma. Det finns många kvinnor i Linköping som inte kan simma och aldrig har besökt kommunens simhallar och badplatser. De är rädda för vatten och har generellt dålig vattenvana, men de vill lära sig, ta del och vara med i samhället. Lösningen för att uppnå en förändring är att de besöker simhallen, och deltar på simkurser, under kvinnosimstider. Det innebär för dem en trygg och välkomnande miljö.

Jag ser det i första hand som en jämlikhetsfråga. Att vi alla, oavsett kön, bakgrund, förmågor, ålder eller samhällsklass ska ges samma förutsättningar, bland annat till en rik fritid. De flesta simhallar erbjuder särskilda badtider för olika personer. Det är alltifrån ljudligt baybsim till särskilda kvällstider för vuxna då lek och bus inte är tillåtet i bassängen. Tävlingssimmarna har sina tränings­tider i hallen, och jag ser inga hinder för att även kvinnor som vill lära sig simma ska ha möjlighet till egen badtid.

Kvinnosim har även visat sig vara väldigt lyckad verksamhet i de många kommuner som redan anordnar detta. I Stockholm till exempel erbjuder man kvinnosim sedan tio år tillbaka.

Men vi har ett stort problem. Vårt samhälle genomsyras av fördomar. Dessa fördomar delar in människor i olika grupper och skapar ett vi och dem. Därför har vi har en lång väg att gå innan alla människor i Sverige är jämlika, innan vi ärligt kan säga att alla har samma rättigheter och samma värde. Men en rättighet kan vara att få gå till ett badhus och få möjlighet att lära sig att simma. En rättighet kan vara att få några timmar egen tid i en miljö som känns trygg.

Sofia Ek

Läs mer om