Lärares lönelyft ett steg i rätt riktning

Högre lön. Det statliga lärarlönelyftet har varit bra, men med begränsad effekt, skriver Sandra Wahlström, Lärarförbundet.

Högre lön. Det statliga lärarlönelyftet har varit bra, men med begränsad effekt, skriver Sandra Wahlström, Lärarförbundet.

Foto: Jesscia Gow/TT

Ordet fritt2016-10-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit många besvikna lärare i pressen de senaste veckorna. Det handlar om det statliga lärarlyftet. Mycket riktigt lämnar utformningen en hel del kvar att önska och det hade varit bättre om pengarna kunde användas på ett flexiblare och mer generellt sätt. Då skulle fler kunnat få ta del av det.

Det statliga lärarlönelyftet bidrar i alla fall till att nära en tredjedel av lärarna börjar närma sig en rimlig lönenivå för det kvalificerade arbete de utför. Äntligen börjar en lång lärarutbildning att betala sig för dem.

Dock har satsningen bara en effekt på en tredjedel av lärarna. Att staten går in och gör denna unika satsning hänger ihop med att kommuner och andra huvudmän för förskola och skola under alltför många år inte själva tagit sitt ansvar för lönebildningen hos svenska lärare. Inte ens själva staten har tagit ansvar för lärarutbildarnas lönebildning på våra universitet och högskolor. Nu ger staten skolarbetsgivarna inom kommun och fristående verksamhet ett gyllene tillfälle att själva börja ta det ansvaret, då en betydande del skjuts till.

Arbetsgivarna i Östergötland bör se till att det statliga lärarlönelyftet blir permanent och sedan fortsätta arbetet med att höja alla lärares löner i de kommande lönerevisionerna. De låga lärarlönerna har blivit ett problem för hela samhället. För att vi ska kunna vända kunskapsutvecklingen och säkra kompetensförsörjningen behövs fler lärare. Höjda lärarlöner är helt avgörande.

Sandra Wahlström

ordförande i Lärarförbundet Linköping

Läs mer om