Lättare sagt än gjort att åka hem

Ordet fritt2014-12-08 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år, i anslutning till de Mänskliga rättigheternas dag, väljer Amnesty International ut ett antal särskilt behjärtansvärda fall, som man ber människor att vädja för. Amnesty i Sverige har valt ut fem av fallen, som vi uppmärksammar på olika sätt. Ett av fallen är Liu Ping i Kina, som fått 6 års fängelse för att hon demonstrerat mot korruption. Ett annat fall är Chelsea Manning, USA. Hon dömdes till 35 års fängelse för att hon läckt hemligstämplade dokument till Wikileaks. Materialet omfattar bland annat övergrepp, som begåtts av amerikanska förband i Irak och Afghanistan och som kan utgöra kränkningar av mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Christian Dahlgren tycker i en ledare i Corren (2/12) att Edward Snowden borde ta ansvar för sina handlingar, åka hem och lägga fram sin sak inför en amerikansk domstol. USA är en demokratisk rättsstat, hävdar Dahlgren och skulle näppeligen utdöma dödsstraff. Men som vi ser av exemplet ovan, med Chelsea Manning, kan straffet bli mycket hårt.

En av de absolut grundläggande mänskliga rättigheterna är rätten till liv. Då ska inte staten själv döda. En rättsstat borde inte ha dödsstraff, anser jag.

I USA är svarta män klart överrepresenterade bland de dödsdömda. Dessutom har det visat sig, med modern DNA-teknik att, många dödsdömda varit oskyldiga.

Hur många oskyldiga människor som avrättats i USA vet man inte.

Läs mer om