Linköpings skyttecentrum färdigställdes i mitten på 1960-talet och brukas fortfarande i dag av Linköpings skyttar.
Denna anläggning har använts flitigt för militärt och civilt skytte tills regementena lades ned i slutet på nittiotalet. Det civila skyttet har fortsatt på ett minskande område sedan dess.
Linköpingsskyttarna är sedan lång tid tillbaka uppsagda från sin skytteanläggning på det tidigare militära övningsfältet.
I dag kan skyttarna enbart träna och tävla på ett skyttecentrum som är stympat till minimum och nedläggningshotat.
Linköpings kommun gjorde en liten ansträngning med ett skyttehus under senare hälften av 2000-talet med endast inomhusskytte i ”Trädgårdstorp”, som i dag också kallas skyttecentrum. Men låt oss inte förvillas av detta.
Trädgårdstorps skyttecentrum byggdes så pass nära Ryd att det inte kan vidareutvecklas med utomhusskytte. Det har invånarna med bostäder i Ryd satt stopp för.
Det kan inte heller på något vis ersätta nuvarande skyttecentrum med 40 utomhusplatser. Trädgårdstorps 12 platser inomhus för pistolskyttar är helt otillräckligt i antal och som dessutom nämnts förut begränsat till inomhusskytte.
En av de populäraste skyttegrenarna i dag är fältskytte som dessutom kräver stora ytor och bedrivs utomhus och det fanns på skyttecentrum men har beskurits av Linköpings kommun år från år.
Kan Linköpings kommunpolitiker och tjänstemän förklara hur framtidens precisionsskytte ska bedrivas där skyttecentrum i dag har ett skärmtak med plats för 40 skyttar samtidigt (80 platser innan branden 2009) när denna skjutplats kommer att försvinna?
Jag vill därför föreslå att Linköpings kommun på ett kraftfullt sätt medverkar till att en ny anläggning byggs.
Vi behöver ett skyttecentrum där pistolskyttar och gevärsskyttar kan utöva sina sporters olika grenar, där det behövs bland annat en precisionsbana på 25 meter och terräng för fältskytte, en 50-metersbana för PPC och korthållsgevär, en 300-metersbana för gevär och magnumvapen.
Vi behöver också i anslutning till denna anläggning en skyttepaviljong med plats för klubbledning och tävlande samt sanitära möjligheter.
Med denna skrivelse vill jag att Linköpings politiker och tjänstemän vaknar och ser behovet av en skytteanläggning, inom Linköpings kommun, som är värd namnet.
Claes N
medlem i A1 SKF