Svar på ”Ambitiösa miljömål – men hur ska de nås?”, Roland Djerf, 20/8.
Jag välkomnar intresset för vad som händer kring klimatpolitiken i Linköpings kommun. Under det första halvåret som styrande majoritet har Koalition för Linköping genomfört och initierat en rad åtgärder på området. Senast i dagarna tog kommunfullmäktige beslut om att godkänna ett system för klimatkompensation inom Linköpings kommun, där en avgift betalas för de resor som påverkar klimatet negativt.
Kommunen har sedan tidigare uppställda trafikmål om att minska biltrafiken och öka andelen kollektivtrafik och cykeltrafik, något som även överensstämmer med medborgarnas önskningar. Vi driver på utvecklingen för mer hållbara transporter genom planer på en utbyggnad av infrastrukturen för laddning av elbilar.
För att stimulera byggandet av solcellsanläggningar lanserades under våren ”Solkartan” som visar fastigheters kapacitet att producera solel.
En annan satsning är den pågående rekryteringen av en klimatstrateg som ges en egen budget för att stärka kommunens klimatarbete.
Vi har höjt tempot i arbetet kring hur kommunen kraftfullt ska minska sina koldioxidutsläpp och därtill kompensera för kvarvarande utsläpp genom utbyggnad av förnyelsebar energiproduktion, något som inte nödvändigtvis måste ske inom den egna kommungränsen. Under våren gjorde kommunen en revidering av de kommunala bolagens så kallade ägardirektiv och förde in tydligare krav i riktning mot koldioxidneutralitet och energieffektivisering. En stor andel av kommunens verksamheter upphandlas och här kommer vi att införa högre krav på klimat- och miljöhänsyn, det kan till exempel handla om drivmedel vid transporter.
Jag vill också understryka vikten av ett engagemang från medborgare, civilsamhället och det lokala näringslivet i den gemensamma uppgiften att verka för ett långsiktigt hållbart klimat.
Nils Hillerbrand (MP)
miljökommunalråd i Linköping