Linköping sprider pengar för vinden

Mörka moln. Skribenten befarar att Linköpings kommun slösar bort skattemedel med den planerade satsningen på ett energibolag.

Mörka moln. Skribenten befarar att Linköpings kommun slösar bort skattemedel med den planerade satsningen på ett energibolag.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ordet fritt2016-02-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall holländska Nuon för 89 miljarder kronor. Som bekant var det en mycket dålig affär för skattebetalarna i Sverige eftersom Vattenfall har tvingats skriva ner värdet med 53 miljarder. Den så kallade Nuon-affären orsakade politiskt bråk under flera år. Nu verkar det som att Linköping håller på att skapa sig en egen Nuon-affär genom att satsa 250 miljoner i ett nytt kommunalt energibolag. Flera oppositionspolitiker har redan kritiserat detta i Corren. Någon har sagt att man på grund av de låga energipriserna redan vid starten måste skriva ner värdet av bolaget med omkring 30 procent. Ren kapitalförstöring alltså.

Vad är motivet till detta slöseri? Den politiska majoriteten tycks vilja visa att man jobbar aktivt mot det politiska målet ”koldioxidneutralt Linköping 2025”. Det innebär i korthet att nettoutsläppen av koldioxid i vår kommun, beräknade enligt en viss modell, ska balanseras av nyproducerad fossilfri energi senast år 2025. Det nya bolaget ska därför bygga fem vindkraftverk för att bättra på balansen på producentsidan. Den el som produceras förmodas tränga undan fossilbaserad energi från andra producenter och på så sätt minska de globala koldioxidutsläppen.

Man kan fråga sig om de planerade vindkraftverken skulle påverka balansen påtagligt. Fem moderna vindkraftverk kan tillsammans producera 25–30 GWh elenergi per år. På kommunens webbsidor (under Miljö och Hälsa) anges att behovet av balanserande fossilfri elenergi är betydligt mer än 600 GWh per år om jag har förstått diagrammen rätt.

För majoriteten tycks det vara viktigare att det produceras ett antal fossilfria kilowattimmar än att energibolaget går med vinst. Elpriset kan ju sticka iväg uppåt igen, men inte mycket talar för det. Alla länder har ju i och med Paris-avtalet nyligen åtagit sig att minska sina koldioxidutsläpp rejält och det gör man enklast via energibesparingar. Därför kommer det troligen att vara överskott på energi och låga priser under överskådlig tid.

Jag uppskattar att våra politiker arbetar för det övergripande målet att motverka klimatförändringarna, men pengarna måste användas till det som gör mest nytta i sammanhanget. Oppositionen har ju kommit med en del bra förslag. Därför vädjar jag till majoriteten i Linköpings kommun. Slösa inte bort våra skattepengar på meningslös plakatpolitik!

Läs mer om