Orgelfeståret 2015 är visserligen över, men ämnet ”gamla klassiska orglar”, byggda vid Östgötaorgelbyggeriet /Linköpingsskolan är inte uttömt. Detta rika och levande kulturarv är alltjämt aktuellt, och Pehr Sciörlin 200 år firades inte i Linköping som det var tänkt. Linköpings kommun gjorde ingenting utan sade nej till mitt medborgarförslag om någon form av minnesplakett eller husskylt, som kunde upplysa allmänheten om den stora fabrikation av kyrkorglar som ägde rum här i staden 1740–1815. Verkligen ett tidigt näringsfång att celebrera.
Linköping svek sitt ansvar att hugfästa ett rikt kulturminne och lämpade över ärendet nonchalant till stiftet. Kan nämnas att Linköpings stift under många år i samverkan med församlingarna tagit vara på ett stort antal Wistenius-, Wahlberg- och Schiörlinorglar, vilka pietetsfullt restaurerats enligt antikvariska metoder, varför de idag står bevarade i förnämlig kvalitet och klang.
Men vi ger oss inte – alltjämt kan man finna sätt att väcka förståelse och få respons för det rika kulturarv vi alla äger och förvaltar i Östergötland. Jag har bland annat fått gehör för mitt medborgarförslag att förse stadsbussarna i Linköping med namnen ”Jonas Wistenius” och ”Pehr Schiörlin”. Vad vore enklare och med hänsyn till Schiörlins 200-årsminne än att göra så.
Ett annat aktuellt förslag och nog så angeläget i våra nya stadsdelar som till exempel Vist, Sturefors, Ullstämma, Harvestad, Djurgården, där man kan uppkalla gator och vägar som till exempel Jonas Wistenius väg. Orgelverkets gata, Principalvägen (Flöjtgatan finns ju redan i Ullstämma), Pehr Schiörlins gata.
Hörde för en tid sedan, att en gata i nya Vallastaden skall uppkallas efter orgelbyggaren Pehr Schiörlin. Det blir väl bra? Fortsätt så med dessa historiska namn för vår stad till kännedom för alla Linköpingsbor och turister.
Sven O Linge