Svar på ”Malmen-nostalgi leder ingen vart”, sign EB, 18/2.
EB, vi är helt eniga i att Saab AB är en fantastisk flygplanstillverkare. Saab är en av en handfull tillverkare i världen med förmåga att tillverka krigsflygplan av Gripens kaliber. Personalen på Saab Aeronautics är värda all beundran.
Vi är också överens om att Linköpings utveckling hämmas av två flygfält. Ett måste bort inom 10–15 år.
Sen är vi inte överens längre. Saab var pådrivande för att skapa universitetet, man var inte skapare av det. Saab har inte medverkat till bildandet av Mjärdevi Science Park, det var Linköpings kommun och universitetet som var så framsynta för drygt 30 år sedan.
Företagen på Mjärdevi Science Park har idag tillsammans 6 000 anställda och är därmed större än Saab i Linköping. Om tio år räknar man med 9 000. Den utvecklingen kan nog inte Saab räkna med.
Malmen är en av fyra kvarvarande flottiljflygplatser. Där finns Helikopterflottiljen, Flygskolan (med utbildning på både flygplan och helikopter), FMV T&E (det som en gång var Försökscentralen, FC), Specialflyg med bland annat signalspaning, Fortifikationsverket, Flygvapenmuseum samt några mindre enheter. Även Saab finns där. Totalt arbetar drygt 1 500 personer på Malmen.
Malmen är av staten utpekat som riksintresse för totalförsvaret, det är inte Saab. Det är inget statligt riksintresse att leverera flygplan till Brasilien.
Malmen kommer att finnas kvar så länge vi har ett försvar i Sverige. Genom att flytta slutmonteringen av Gripen till Malmen, kan Saab genomföra sina testflygningar där.
EB, ingen nostalgi, bara fakta om Malmen.
Lars-Erik Borg