Många vinster med bättre tågbanor

Stångådalsbanan. Bättre pendlingsmöjligheter kan minska bostadsbristen i Linköping, skriver debattörerna.

Stångådalsbanan. Bättre pendlingsmöjligheter kan minska bostadsbristen i Linköping, skriver debattörerna.

Foto: Peter Jigerström

Ordet fritt2015-09-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Tåg passar inte för lokaltrafik”, Roland Scott, 8/9.

Tågtrafik passar utmärkt, även för kortare resor. I vårt län har vi pendeltåg på stambanan. Uppehåll sker i orter som Linghem, Vikingstad och Mantorp mellan städerna. På liknande avstånd från Linköping ligger Sturefors, Brokind och Rimforsa. Fram till 2003 stannade tåget även i Bjärka-Säby, Bestorp, Gärdala och Opphem. För boende på vissa platser minskade restiden till Linköping till hälften, jämfört med bil eller buss.

Utveckling av tågtrafiken på våra länsjärnvägar, det vill säga Linköping–Västervik (Tjustbanan) och Linköping–Kalmar (Stångådalsbanan) har aktualiserats av att banorna utreds av Trafikverket. De anser att banorna är olönsamma. Trafikverket räknar bara med vissa samhällsekonomiska vinster, men inte näringslivets vidgade arbetsmarknadsregioner och behov av godstransporter.

Med snabbare pendling kan dessutom fler få möjlighet att bosätta sig på natursköna platser längs banan. Därmed sjunker deras boendekostnad och deras livskvalitet ökar. Då minskar också bostadsbristen i Kalmar och Linköping. Det är en del av den samhällsekonomiska vinsten som Trafikverket glömde.

Kommunförbundet i Kalmar län har nu låtit Ramböll utreda nyttan av att rusta upp och elektrifiera våra länsbanor. Man finner en stor lönsamhet. Detta för att man räknar in även långväga tågresor i sin kalkyl. Det gjorde inte Trafikverket.

Vi vill att våra länsbanor elektrifieras med skarvfritt spår och mötesspår för en tätare trafik, så att vi kan ha både pendeltåg och snabbare tåg på länsjärnvägarna. En sådan blandad trafik ingår i Rambölls lönsamhetsberäkning.

Vi vill att våra regionala och nationella politiker visar att de menar allvar med sina klimatambitioner med fossilfri trafik senast 2030 och ger oss valfrihet att ta tåget till flera av våra samhällen längs järnvägarna.

Maj-Lis Persson

Hållbart Rimforsa

Malin Forsgren

Opphems byalag

Per Pettersson

Gärdala byalag

Rolf Johnsson

Brokinds boendeförening

Göran Karlsson

Bestorps byalag

Thomas Johnsson

Bjärka-Säby byalag

Rolf Strand

Vist Vårdnäs kyrkoråd

Läs mer om