I höstas fick jag ett meddelande från Folkungabygdens pastorat med förfrågan om jag ville förlänga gravrätten för en gravplats för mina morföräldrar. Jag ringde och frågade vad som skulle hända med stenen om jag inte förlängde gravrätten. Eftersom min far har gjort gravstenen var det lite extra känsligt när jag fick det korta snabba svaret: den krossas.
Med viss vånda bestämde jag mig ändå för att inte förlänga gravrätten då jag själv börjar bli till åren.
Häromdagen fick jag ett brev att gravrätten upphört. Fortsättningen av brevet gjorde mig både förvånad och upprörd.
”Om ni önskar bortföra gravanordningen måste ni skriftligen begära medgivande av huvudmannen. Medgivande kommer att lämnas om det inte finns risk för att ni kommer att förfara på ett ovärdigt sätt med gravanordningen.”
Jag undrar vad kan vara mera ovärdigt än att krossa en gravsten som valts med stor omsorg av anhöriga till de bortgångna. Jag förmodar att den blir fyllnadsmaterial vid någon byggplats. Finns det verkligen inte något hörn på kyrkogårdarna där man kan placera borttagna gravstenar ?
I Persson
Svar från pastoratet:
Enligt begravningslagen får en gravanordning som blivit uppsatt inte föras bort utan förvaltningens medgivande. För att kunna göra en prövning förutsätter det att gravrättsinnehavaren redovisar uppgifter om var gravstenen ska placeras eller vad den ska användas till.
När förvaltningen har fått tillbaka gravstenar och dokumenterat dem måste stenarna tas om hand. En bedömning görs om gravstenen har ett kulturhistoriskt värde och ska sparas på sin ursprungsplats eller om den ska tas bort. När en gravsten ska tas bort måste vi ha garantier för att den anonymiseras om den ska lämna kyrkogården. Inhuggna namnen ska av etiska skäl inte dyka upp i något annat sammanhang.
Vi har 200–300 gravstenar varje år som återlämnas till oss. Om flertalet av dessa ska placeras på våra kyrkogårdar innebär detta en stor kostnad för omplacering och säkring som vi inte får belasta begravningsavgiften med. Det skulle också på sikt innebära en utbyggnad av kyrkogårdsmark till mycket stora kostnader.
Stefan Bengtsson
kyrkogårdschef
Folkungabygdens pastorat