Midsommar blir en chans till revansch

Midsommarmat. Törs de äldre hoppas på festlig helgmat den här gången?

Midsommarmat. Törs de äldre hoppas på festlig helgmat den här gången?

Foto: Pia Molin

Ordet fritt2016-06-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi följt Kost och restaurangs måltider under stora helger eller högtidsdagar i ett år. Kost och restaurang struntar i att följa Linköpings kommuns kostpolicy.

Menyerna ska utformas så att de innehåller maträtter som är anpassade efter målgruppen, är näringsberäknad samt anpassad till säsong, helgdagar och årstider.

På julaftonen serverades en halv julmiddag till de äldre. Den bestod av köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Inget dopp i grytan, skinka, ägg eller sill och inga goda röror.

Så kom mors dag, då vankades det färsbiffar med potatis och brunsås. Personalen hade dagen till ära bakat en tårta, all heder åt dem. Till kvällsmat serverades upptinade potatisbullar.

Till nationaldagen serverades det köttbullar, sås, potatis, lingon och grönsaker samt dessert/kaka.

De flesta försöker i mån av ekonomi och intresse göra maten lite extra festlig på helger och högtidsdagar men det anser tydligen Kost och restaurang inte att de behöver anstränga sig med på äldreboendena.

Av ren nyfikenhet gick jag in och tittade på Kinda kommuns matsedel för mors dag: aromatisk köttgryta, potatis och vaxbönor samt brylépudding. Nationaldagen: inlagd sill, potatis, ägg, gräddfil, tomat och jordgubbstårta.

I Norrköping serverades det på mors dag: stek med kajunsmak, sås, potatis, klostergrönsaker och tårta. Nationaldagen: schnitzel, ostronskivlingssås, stekt potatis och herrgårdsblandning samt bakelse.

Motala har flera rätter att välja mellan för de gamla, första rätten på mors dag: fläskstek, fläskkött tunt skivad, till kvällen omelett med skinkstuvning. Nationaldagen: (tvårätters lunch) ostpaj med skagenröra och rostbiff med potatisgratäng.

Vad maten anbelangar så är det tydligen inte så att man ska bo på boenden där Kost och restaurang står för finesserna. Policyn för Linköpings kommun säger vidare att maten som serveras ska vara smaklig, av god kvalitet, omväxlande och dukas fram på ett inbjudande sätt. I Linköping är det mesta av omväxling vad man får till dessert.

Trots allt så är det allvarligaste att personalen på just vår anhörigs boende vittnar om att maten överlag blivit mycket sämre, mindre variationsrik och mer av halvfabrikat sedan Kost och resturang tog över efter Carema.

Snart är det midsommar, då har Kost och restaurang en chans till revansch.

Git Bock

Läs mer om