Miljöfarliga ämnen hamnar i marken

Ordet fritt2016-02-16 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordförande i Linköpings bygg- och miljönämnd, Gunnar Gustafsson (MP) skrev 20/1 svar på en artikel av signaturen ”Rädda Lillån” 9/1, att övergödning och dåliga avlopp är stora problem och den enskilde fastighetsägaren ska ta hand om sitt eget avloppsvatten.

Naturligtvis är den enskilda fastighetsägaren ansvarig för sin egen avloppsanläggning till tomtgräns likaväl som att kommunen ska se till att en infrastruktur finns tillgänglig där för både vatten, avlopp, bredband och el.

De enskilda avloppen betraktades av Gustafsson som miljöbovar.

Vad gör då kommunen åt de verkliga miljöbovarna som övergöder och använder bekämpningsmedel på jordbruks- och betesmarker längs med vattendragen?

Gustafsson skriver att det är bättre om avloppen kopplas in till det kommunala reningsverket. Det är just det som ”Rädda Lillån” efterlyser samt att kommunen ska handla snabbt och komma med långsiktiga lösningar för marker och enskilda avloppsanläggningar.

Enligt Gustafsson finns cirka 6 000 fastigheter i Linköping som inte kan släppa ut sitt avlopp på en kommunal avloppsledning till Tekniska verkens reningsverk. Det är en stor skandal.

De enskilda avloppens markbäddar och minireningsverk, som nu Miljökontoret rekommenderar, kan inte uppnå resultatet för en acceptabel rening av avloppsvattnet. Använda markbäddar deponeras nu på fält och ängar, vilket är godtagbart för Miljökontoret. Vart tar då alla svårt nedbrytbara läkemedel, bekämpningsmedel och andra skadliga ämnen i avloppsvattnet och i de förbrukade markbäddarna vägen? Det betyder i praktiken att miljöförstörande ämnen och svårt nedbrytbara läkemedel hamnar i grundvattnet som sedan mynnar ut i våra vattendrag.

För att undvika denna miljöförstöring förväntar vi oss på Linköpings landsbygd att vi får nytta av våra skattemedel genom att bli anslutna till Tekniska verkens nya reningsverk.

Länsstyrelsen söker nu EU-bidrag för att åtgärda länets vattendrag, vilket ska gå till forskning. Vi hoppas det leder till att kostnader för landsbygdens avloppsledningar kalkyleras in i ansökan och att länsstyrelsen, Linköpings kommun tillsammans med Tekniska verken inser att landsbygden är viktig för kommunen.

Jämställdhet efterlyses

Läs mer om