Kommentar till ”Se över systemet”, Debatt 23/1.
I januari har första pensionsutbetalningen gjorts. Man basunerar ut att pensionerna i snitt höjs med 100 kronor per månad. I verkligheten är det så att många får mindre och en del får mer.
Curt Persson och Curt Karlsson från PRO har rätt då de påpekar att pensionerna de senaste åren halkat efter betänkligt och att en ordentlig översyn av hela pensionssystemet behövs. Det som till en viss del ”räddat” oss pensionärer då bromsen slagit till är till en del skattesänkningarna och till en stor del att inflationen varit och är låg.
Det jag reagerar på är att de skriver att många hamnar under fattigdomsgränsen. Vad är fattigdom? I gamla ”fattig-Sverige” hade många ingenstans att bo. Man svalt och for illa och för många gamla blev det att sluta sina dagar på fattighuset. Att påstå, att över 10 000 pensionärer i Östergötland lever i fattigdom tycker jag är att både nedvärdera och överdriva garantipensionärernas situation. En garantipensionär med den lägsta pensionen på cirka 8 000 kronor per månad får ju i pension tillsammans med bostadsbidrag en inkomst som motsvarar cirka 15 000 kronor per månad.
Detta betyder, att en ensamstående pensionär med enbart garantipension och bostadsbidrag har lika mycket att röra sig med som en pensionär med cirka 15 000 kronor per månad. Vi pensionärer vill inte kallas fattighjon.
Och vill man använda ordet fattigdomsgräns angående pensionärer så ligger alla med a-kassa under gränsen.
Vad gäller de lägsta pensionerna har ju bromsen inte haft någon sänkande effekt på dem.
Hela pensionssystemet är ett lapptäcke. I stället för att från början sett till att garantipensionen räckte till att ge pensionärerna en ordenlig grundtrygghet laborerar man med bland annat bostadsbidrag för att höja inkomsten.
Vad skall man då göra? Jo! Börja om från början och gör rätt. Återinför lika skatt för arbete och pension. Höj garantipensionen till cirka 15 000 kronor per månad. Då behöver pensionärerna inga bidrag till hyra, gratis bussresor, gratis halkskydd med mera.
Då kan med fördel bostadsbidragen tas bort för de har en del negativa effekter. Bland annat får man inlåsningseffekter för pensionärer med bostadsbidrag.