Som vid alla förändringar, även de som i grunden syftar till förbättringar för ett flertal, finnas det alltid en risk för att några drabbas negativt. Så är det också när det gäller förändringarna inom kollektivtrafiken i länet. Det är därför viktigt att nu gå vidare med att söka lösningar som på ett rimligt sätt kan tillgodose pendlingsresorna även för dessa.
För många som bor utmed de linjesträckningar som på grund av för lågt antal resenärer förändrats eller lagts ner har Närtrafiken blivit ett bra alternativ och når ut till betydligt fler människor. Redan efter två månader har den utnyttjats av uppemot 2 000 resenärer vilket är nästan dubbelt jämfört med den tidigare kompletteringstrafiken.
Närtrafik måste dock förbeställas per telefon, vilket kan kännas ovant för en bussresenär och är personalkrävande för beställningscentralen i Mjölby. Därför pågår redan ett utvecklingsarbete för en beställningsapp som kan avlasta telefonbeställningen och sänka kostnaden för Närtrafiken.
Att skräddarsy ett system, som av själva namnet framgår är kollektivt, så att det passar precis alla är knappast möjligt. Men att försöka hitta lösningar som ger alla möjlighet att kunna ta sig till skola, arbete och service, oberoende av var man bor, är något annat, men måste kanske bygga på ett annat förhållningssätt.
Vi tror att ett klokt utformat internetbaserat samåkningssystem skulle kunna vara en del av en sådan lösning. För oberoende av om det går bussar eller inte, finns det samtidigt mängder av tomma bilstolar i privatbilar som regelbundet går mellan olika målpunkter. Detta är varken ekonomiskt eller ekologiskt försvarbart, även om det är bekvämt för den enskilde. Det finns därför mycket att vinna på ett samåkningssystem, både för samhället och den enskilde.
Men för att få samåkning att fungera på ett bra sätt, tror vi att det krävs en samplanering med den befintliga Närtrafiken. Det finns därför flera skäl för regionen att stödja ett sådant initiativ.
Vi menar att de förändringar av kollektivtrafiken som nu gjorts varit både ekonomiskt och miljömässigt välmotiverade men samtidigt att man nu också måste gå vidare med att söka fler lösningar som underlättar möjligheterna att leva och bo på landsbygden.
Bengt Walla (C)
Sturefors
Roland Larsson (C)
Ljungsbro