I april håller Kubas kommunistparti kongress där huvudpunkten är att utvärdera Raúl Castros program och peka ut den framtida färdriktningen. Partiets ekonomer kräver snabbare takt och mer långtgående förändringar medan de mer dogmatiska krafterna inom partiet pekar på växande klassklyftor och sociala problem som bevis för att politiken misslyckats.
Kongressen ska också välja ny ledning för partiets centralkommitté. Dessa kan bli de personer som får ansvar att föra landet vidare efter 2018 då Raúl Castro lovat att avgå. Vicepresidenten Miguel Diaz-Canel, som pekats ut som Castros efterträdare, har än så länge haft en låg profil men förväntas spela en viktig roll vid kongressen. I Havanna är det inte många som tror att USA kan häva embargot så länge Castro sitter vid makten.
President Barack Obama bröt ett över 50 år gammalt politiskt tabu när han skakade hand med Raúl Castro. När nu Barack Obama besökte Kuba som den förste sittande amerikanske presidenten sedan 1928 var Obama tveksam till att besöka ön såvida inte Castro presenterade trovärdiga politiska reformer. Att Obama ändå reste till Kuba måste ses som ett försök att befästa de varmare relationerna mellan länderna och förhindra att de på nytt kyls ned. Besöket stärker både amerikanska intressen och möjligheterna till en bättre framtid med ökad frihet för alla kubaner.
En av de mer komplicerade frågor som finns på agendan är migration, Guantánamo och USA:s krav på politiska reformer men även ekonomisk kompensation för amerikansk egendom som nationaliserades under revolutionen 1959.
Hans Zettby (L)