Ompröva beslutet om busslinje 544

Landsortsbussar. Färre bussar innebär fler bilar och därmed mer miljöpåverkan, resonerar skribenten.

Landsortsbussar. Färre bussar innebär fler bilar och därmed mer miljöpåverkan, resonerar skribenten.

Foto: Tord Olsson

Ordet fritt2015-09-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östgötatrafikens beslut om nedläggning av 28 landsortslinjer upprör. Inte bara på grund av det beslut som tagits utan också på grund av hur det ansvariga regionrådet Göran Gunnarsson (C) uttalar sig.

Ta linje 544 som exempel. På morgonturen från Sandebo in mot Linköping fylls bussen med 10–12 passagerare redan innan den kommer till den första tätorten som är Skeda udde. Är detta en låg beläggning? Vid Skeda udde kliver det på ännu flera och när bussen kommit till Slaka är den så fullsatt att många passagerare får stå i gångarna.

För bussresan tillbaka, efter arbetsdagens slut, har funnits två turer att välja på. Ja visst, den senare av dessa förbindelser har varit lågt utnyttjad. De flesta har nog haft förståelse för om det skulle bli någon form av förändring vad gäller denna senare avgång, exempelvis till en mindre buss eller till anropsstyrd trafik, men inte att hela linjen skulle dras in.

Eftersom allt flera familjer har bosatt och även fortsätter att bosätta sig längs sträckningen av linje 544 så skulle en ”medborgardialog” om alternativa förslag till hela linjens nedläggning varit välkommen. Ibland är det ju så att en lösning som inte syns på Östgötatrafikens kontor kan komma från ”gräsrötter” ute på bygden.

”De som bosätter sig på landsbygden har som regel tillgång till bil” uttalar sig Göran Gunnarsson i Corren 20 augusti. Ja, de som nu bosätter sig på landsbygden har troligen tillgång till bil men de som redan bor utmed linje 544 och som har valt bort en bil just därför att tillgång till buss har funnits blir ju inte hjälpta av Gunnarssons uttalande.

Den till årsskiftet aviserade höjningen av bränsleskatter, skatter som nu ytterligare föreslås höjas jämfört med tidigare förslag, gör inte situationen bättre. I dagens familjer förvärvsarbetar faktiskt båda föräldrarna och försöker få livspusslet att gå ihop. Om Östgötatrafikens fattade beslut genomförs innebär det att flera familjer får skaffa ytterligare en bil med den miljöpåverkan och de kostnader som detta skulle medföra.

Vi som bor ute på bygden jobbar på flera sätt för att göra våra delar av kommunen attraktiva, inte minst genom vårt engagemang vad avser bredbandsutbyggnad. Gunnarssons uttalande vittnar däremot om bristande inlevelseförmåga vad avser några av de viktiga förutsättningar som krävs för en livskraftig landsbygd. Ompröva därför beslutet om nedläggning av linje 544!

Gräsrot

Läs mer om