Orglar värda en led

Gammalkilsorgeln. En av flera fina orglar i Östergötland som är värda att se och lyssna på, skriver Sven O Linge.

Gammalkilsorgeln. En av flera fina orglar i Östergötland som är värda att se och lyssna på, skriver Sven O Linge.

Foto: Mikael Svensson

Ordet fritt2014-08-16 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns pilgrimsleder, klosterleder, ”bilgrims­leder”, vandringsleder med mera i det på sevärdheter och historiska minnen så rika Östergötland. Intresset för kulturen är stort – det må gälla konst, teater, musik, fornhistoria, byggnader, museer eller något annat. Utbudet är enormt! I äldre tider tillverkades varje sak för sig, oftast med stor hantverksskicklighet. En gammal orgel är ett klingande konstverk – vackert att både se och höra på.

Sådana finns i Östergötland och för övrigt i Linköpings stift, som är rikast i hela landet på historiska orglar, i synnerhet från 1700- och 1800-talen. År 2015 kommer dessa gamla kyrkorglar att stå i fokus, då det är 200-årsminne av orgelbyggeriet i Linköping och Pehr Schiörlins död i Rappestad 1815.

Så varför inte anordna orgelleder och åka ut till kyrkorna från Linköping, Norrköping, Motala, Vadstena eller Åtvidaberg i alla fyra väderstreck – kyrkorna är mestadels öppna så här på sommaren, och organister, kantorer eller andra hjälper säkert till och spelar om ni ber dem. Gärna på en söndag.

Läs mer om