Östergötlands läge utmärkt för fler tåg

Stångådalsbanan. En av flera järnvägsbanor med stor potential, menar skribenen.

Stångådalsbanan. En av flera järnvägsbanor med stor potential, menar skribenen.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Ordet fritt2017-10-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping tycks inte intresserat av Stångådalsbanan, vilket är mycket märkligt. Stångådalsbanan knyter samman östra Småland med Linköping samt södra stambanan där. Många invånare längs sträckan utnyttjar banan, inte minst för pendling. För Linköping och övriga Östergötland är det en genväg till bland annat Kalmar.

I Linköping finns specialistsjukhus som bland annat östra Småland utnyttjar. Även universitetet genererar många resenärer. Dessutom är Linköping stiftsstad. Det innebär en stor inpendling till staden. Allt detta sammantaget genererar förutom pendling många resor.

Norrköping har en del myndigheter och har även den en stor inpendling. Bland annat ligger SMHI och Luftfartsverket där. Det pendlar drygt 7 000 personer mellan Linköping och Norrköping.

Östergötland är landets fjärde storstadsregion där Linköping är den femte största och Norrköping den tionde största kommunen i Sverige. Totalt har Östergötland drygt 450 000 invånare.

SJ har lagt ned sin biljettförsäljning. Östgötatrafiken säljer inte deras biljetter. Detta är häpnadsväckande med tanke på att det förekommer mycket resor till/från bägge städerna. Big Travel som har kontor i båda städerna säljer bland annat utlandsbiljetter. Pressbyrån säljer visserligen SJ-biljetter men det är anmärkningsvärt att inte SJ själva gör det i en så stor region.

Både Linköping och Norrköping har regionala flygplatser. Linköping har flyg till Amsterdam och Norrköping till München. Mycket märkligt när det går tåg både till Arlanda och Kastrup. Det tar till exempel knappt två timmar med tåg mellan Norrköping och Arlanda. Här borde SJ utöka trafiken så att det blir trafik varannan timme till Arlanda respektive Kastrup .

I Katrineholm finns ett förbindelspår mellan södra och västra stambanan. Det kan vara lämpligt att utnyttja det och köra några direkttåg mellan Linköping–Norrköping och Göteborg. Då knyts Östergötland närmare alla tre storstadsregionerna med direkttåg.

Östergötland har ett utmärkt geografiskt läge som bör utnyttjas med fler tågförbindelser.