Ovärdig kritik mot Wallström

Insändare efterlyser en nyanserad debatt om Margot Wallströms lägenhet. Correns ledarskribent svarar.

Margot Wallström. Utsatt för ett drev eller befogad kritik? Insändarskribent och Correns ledarskribent diskuterar vidare.

Margot Wallström. Utsatt för ett drev eller befogad kritik? Insändarskribent och Correns ledarskribent diskuterar vidare.

Foto: Marcus Ericsson / TT

Ordet fritt2016-01-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Maria Björk Hummelgren, Ordet fritt 21/1.

Tack för ditt svar Maria Björk Hummelgren. Ämnet känns dock ännu inte avslutat. När jag i dagens Corren hävdar att drevet är ute efter att hänga vår utrikesminister Margot Wallström är jag i gott sällskap. Mats Svegfors, tidigare statssekreterare (M) i bostadsdepartementet bland annat skriver i en debattartikel i Aftonbladet den 20/1 att "Jakten på Wallström är direkt oanständig" och att det "är ett journalistiskt tjuv- och rackarspel", som bedrivs mot Margot Wallström. Det är just detta jag vänder mig emot i min insändare, där jag efterlyser ärlighet och värdighet i diskussionen.

"Händelsevis är det en kvinna som jagas och händelsevis så är det just på bostadsområdet som spelet bedrivs" fastslår han. " O, vad jag skulle önska att det åtminstone fanns någon borgerlig politiker som kunde demonstrera intellektuell heder och civilkurage och gå emot detta eländiga drev. Det skulle dessutom kunna vara ett första steg mot att börja göra upp med den skam och den fläck på borgerlighetens banér som heter bostadspolitik." Det var just detta jag efterlyste i min insändare, ärlighet och värdighet oberoende av politisk färg. När det gäller den omdiskuterade bostaden är den enligt mitt förmenande endast relevant för Wallström för att ha någonstans att bo, i egenskap av Sveriges utrikesminister.

Det vore trots allt intressant om Hummelgren skulle vilja förklara hur hon anser att utrikesministern skulle korrumperas av att hyra en bostad av Kommunal. Om hon lyckas förklara att Wallströms beteende innebär korruption, måste hon i rimlighetens namn hålla med Mats Svegfors om "att hela arbetarrörelsen, nu och sedan begynnelsen, är en enda stor korruptionshärva." Ingen går i så fall fri, från Hjalmar Branting och framåt, för att granskas av konstitutionsutskottet", vilket borde betyda att det rent formellt är omöjligt för socialdemokratiska politiker att bli regeringsledamöter överhuvudtaget.

Med detta sagt hoppas jag att Hummelgren inser att Corren har ett stort antal självständigt tänkande läsare för vilka det är mycket obehagligt när den seriösa journalistiken övergår i hetsande drev.

Urspårad debatt

Maria Björk Hummelgren svarar:

Drev kan gå för långt och det händer ofta när man går från sak- till personangrepp. Frånsett att det drabbar den som är utsatt för det, gör drevet att man ofta kommer bort från sakfrågan. Debatten delas upp i två läger, anfall och försvar. Det är synd.

Redan dagen innan Kommunalskandalen blossade upp skrev jag en ledare, ”Utan fingertoppskänsla” (14/1), där jag ifrågasatte Wallströms lämplighet som utrikesminister. Jag kritiserade hennes politiska gärning. Sedan kom lägenhetsaffären och det hade varit underligt om jag inte kommenterat även den på ledarsidan. Så ja, det blev två ledare två dagar i rad om Wallström. Jag anser inte att det är att betrakta som ett drev mot en av Sveriges mäktigaste politiker.

Gällande relationen mellan S och LO har det varit ämne för ledarsidan ett otal gånger. Långt ifrån alla LO-fackanslutna röstar på S, men deras medlemsavgifter hjälper till att stötta partiet i valrörelser. Det faktum att det rinner pengar, tjänster och personer mellan ett politiskt parti och Sveriges mäktigaste fackorganisation tycker jag är fel. Bara misstanken om att utrikesministern satt sig i tacksamhetsskuld gentemot Kommunal, är tillräckligt för att Wallström borde ha låtit bli att skriva under kontraktet. S och LO borde bryta sina band och bli oberoende av varandra – det skulle tjäna dem båda.

Maria Björk Hummelgren

ledarskribent på Corren

Läs mer om