Ipads, eller paddor som de kallas, sägs vara en revolution inom utbildningen, med det är de inte alls.
Ipads är dyra. Den billigaste varianten kostar minst 2 000 kronor, plus skal för 150 kronor. Så köper man Ipads för en skolklass blir det cirka 43 000 kronor. Alltså, man lägger pengar på något som barnen lika gärna kan göra på skolans stationära datorer.
Den här onödiga investeringen hindrar oss från att satsa på saker eleverna verkligen behöver: förbättrade lokaler, mer pengar till roliga aktiviteter som klassresor och nya böcker.
De flesta skolor har gamla och slitna böcker, och nej, paddorna löser inte problemet. De flesta informationssidor på nätet har opålitliga källor och felaktig information.
Visst, e-böcker finns att köpa. Men de kostar oftast lika mycket som pappersvarianten, så det blir ingen skillnad.
En annan irriterande sak med paddorna är laddningen av dem. Det finns inte tillräckligt med eluttag för att kunna ladda alla. Då tvingas man bygga fler eluttag med våra skattepengar.
Man gör inte bara en sak på Ipad. Man kan surfa, spela spel och titta på film på dem. Den här fördelen kan lätt vändas till en nackdel när elever börjar spela spel och tittar på video på rasterna och lektionerna. Man kan lätt radera historiken och göra sig av med alla bevis. Ja, man kan sätta lösenord på en del appar. Men läraren kan inte komma ihåg alla lösenord och ännu värre är det för en vikarie.
Paddorna är inget för växande tonåringar. För våra elevers skull, förbjud paddorna!