Svar på ”Stick hål på myten om pensionärsskatt”, 26/8.
Hans Lindberg hävdar att pensionärsskatten är en överdriven myt. Samtidigt så medger han att det finns ett skattegap, men mycket mindre än vad alla tycks tro, särskilt för dem med allra lägst pension. Som vanlig människa känner han sig lurad av ”lobbyisternas snedvridna myt om pensionärsskatt”. De som arbetar har omkostnader som resor till och från arbetet, facklig avgift och arbetslöshetsförsäkring.
Det stämmer säkert att de som har lägst pension betalar mindre i skatt än de som har högre pension, konstigt vore det väl annars. Men faktum kvarstår fortfarande att för samma summa lön och pension så betalar pensionären en högre skatt. Har man högre pension eller en högre inkomst av förvärvsarbete så kanske det har mindre betydelse med skillnaden i skatt. Men det betyder inte att alla andra, speciellt de med de lägsta pensionerna, tycker att det kvittar om de betalar högre skatt än de som jobbar. Ju mindre disponibel inkomst man har desto mer betyder varje extra hundralapp i månaden.
De flesta av oss pensionärer har förvärvsarbetat, haft familj och barn att försörja. Vi har haft kostnader för resor till och från arbetet, facklig avgift och arbetslöshetsförsäkring. Men att då kräva att pensionärer, sjuka och arbetslösa, som redan från början hade en lägre inkomst än vi, skulle betala högre skatt för att vi som jobbade skulle få en högre levnadsstandard, något så befängt skulle vi aldrig ha kunnat komma på.
Med jobbskatteavdraget tillämpas den omvända Robin Hood-principen, det vill säga ”ta från de fattiga och ge till de rika”.