Personliga dialoger är en omöjlighet

Bussresor. Enskilda kan komma i kläm när kollektivtrafiken förändras, skriver Göran Gunnarsson.

Bussresor. Enskilda kan komma i kläm när kollektivtrafiken förändras, skriver Göran Gunnarsson.

Foto: Diana Savina

Ordet fritt2016-12-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Busstrafik är en fråga om jämlikhet”, Leffe Welén, Stjärnorp, 14/12.

Jag vill tacka dig Leffe för din insändare som jag uppfattar som uttryck för en vilja att hitta konstruktiva lösningar för framför allt gymnasieungdomar som bor på landsbygden.

Vi som politiker har valt ett system där eleverna har möjlighet att fritt välja vilken skola man vill gå. Vad som styr vilken skola man väljer att gå på är förstås olika för olika elever och förmodligen har man också sett över transportmöjligheterna som gällde just då när man valde skola.

Eftersom befolkningens sammansättning på landsbygden över tid är förändlig och människors resevanor förändras kan inte heller reseutbudet av kollektivtrafik vara statiskt.

Jag har full förståelse för att enskilda resenärer drabbas vid förändringsar i kollektivtrafikutbudet, det gäller såväl för boende på landsbygden som boende i staden. Som kollektivtrafikmyndighet har vi inte ansvar att lösa varje enskild individs resebehov varför personliga dialoger med de som berörs inte kan anses vara realistiskt.

Däremot kan jag hålla med om att frågan rörande ungdomars möjligheter att läsa på gymnasiet och samhällets ansvar att lösa transportbehovet inte minst när vi nu har ett fritt skolval är helt relevant. Från Region Östergötland är vi öppna för att diskutera och hitta lösningar tillsammans med kommunerna och civilsamhället som gör det möjligt för gymnasister att ta sig till skolan och som gärna också kan nyttjas även av arbetspendlare.

Göran Gunnarsson (C)

ordförande Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer om