Risk för bakslag på gymnasiet

Ordet fritt2014-05-27 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ser ut att bli regeringsskifte efter nästa val. Trots att jag själv är Alliansvän stör inte detta mig så mycket, eftersom jag anser att socialdemokraterna nyktrat till i många frågor under den period de har fått vila sig från makten. Den främsta utmaningen för Alliansen 2006 var att försöka höja arbetsmoralen, både för vuxna (arbetslinjen) och för ungdomar (ersätta flumskolan med kunskapsskolan). Alliansen har varit framgångsrik i denna uppgift och lyckats åstadkomma en attitydförändring i samhället, vilket gör att jag inte är lika orolig för ett maktskifte nu som jag var 2010.

Det som gör mig orolig är gymnasiepolitiken. S har aviserat att man vill göra gymnasiet obligatoriskt och alla program högskoleförberedande igen. När Alliansen precis börjat få gymnasiet på rätt köl, ska S alltså gå tillbaka till den gamla dåliga tiden, när 25 procent av eleverna misslyckades med sina gymnasiestudier! När ska S inse att teoretiska studier inte passar alla?

Vad är det för fel med att dela upp utbildningarna – huvudsaken är väl att alla hittar en väg som passar dem?

Jag lämnade gymnasiet 2007 för att jag inte orkade baxa skoltrötta ungdomar genom gymnasiet.

Om Socialdemokraternas förslag går igenom kommer gymnasiet översvämmas av ungdomar som egentligen skulle vilja göra något annat. Jag tycker synd om både lärare och elever i gymnasieskolan om S genomför detta.

Läs mer om