Rysskräck utan rimliga proportioner

Karlshamn. Lagring av rör är långt ifrån så dramatiskt som det har låtit som, menar Staffan Roselius.

Karlshamn. Lagring av rör är långt ifrån så dramatiskt som det har låtit som, menar Staffan Roselius.

Foto: Björn Lindgren/TT

Ordet fritt2017-02-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karlshamns kommunstyrelses beslut att ta emot och lagra rör för den nya gasledningen Nord Stream 2 som just börjat byggas på Östersjöns botten har fått somliga borgerliga politiker att ta till brösttoner. De menar att det är allvarligt hot mot svensk säkerhetspolitik – i klartext: ”Ryssen kommer”.

Det upphettade tonläget kan knappast förstås på annat sätt än att utnyttja den gamla beprövade rysskräcken. Man tycker sig redan se gröna grodmän traska och ryska ubåtar gömma sig i den blekingska skärgården. Detta är dock desinformation och propaganda av grövsta slag. Ett exempel på detta är en insändare i Corren den 7 februari av Per Sjöswärd. Vad det hela handlar om är något helt annat.

I tidningen Dagens Samhälle den 3 februari yttrar sig kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn Per-Ola Mattsson (S): Det kommunstyrelsen har haft att ta ställning till är om Karlshamns Hamn AB ska genomföra en affär med ett holländskt företag. som ska transportera tyska rör direkt från Tyskland till Karlshamn för lagring, för att sedan skeppas ut till läggningsplatsen i södra Östersjön.

Arbetet i hamnen ska i huvudsak skötas av svensk personal. Bevakningen av rören ska göras av ett svenskt bevakningsföretag. Det handlar inte om att Karlshamns hamn hyr ut hamnen, det handlar om att Karlshamns hamn säljer logistiklösningar såsom lastning och lossning av fartyg, hantering av gods i hamnområdet samt lagerhållning av gods.

Rören som ska hanteras i Karlshamns hamn tillverkas av ett tyskt företag innan de transporteras till Karlshamn. Läggning av rör kommer att skötas av ett schweiziskt företag. Några ryska fartyg kommer inte att användas.

Den svenska regeringen har efter flera veckors väntan sanktionerat beslutet sedan man förvissat sig om att det inte innebär något säkerhetspolitiskt men. Slite kommun fick däremot nej av regeringen med resultat att en hamn på Bornholm i Natolandet Danmark istället får det kontraktet med Nord Stream.

Nord Stream 2 är till för att bland andra Tyskland och Nederländerna vill köpa mer gas från Ryssland. Ökad handel mellan länder har alltid betraktats som ett fredsprojekt och de tysk-ryska relationerna är för närvarande avsevärt varmare än de svensk-ryska.

Staffan Roselius

Läs mer om