Samma frågor gäller än

Thorbjörn Fälldin. Ett politiskt föredöme, anser skribenten.

Thorbjörn Fälldin. Ett politiskt föredöme, anser skribenten.

Foto: Fotograf saknas!

Ordet fritt2016-08-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdagen den 3 augusti skrev Christian Dahlgren en i mitt tycke mycket bra ledare med rubriken ”Håll gränsen, politiker!”. Det var länge sedan jag kände behovet så starkt av att höra just orden ”håll gränsen”, som nu när en av våra mest folkkära politiker, Thorbjörn Fälldin, gått ur tiden.

Jag hade förtroendet att vara aktiv politiker under Thorbjörn Fälldins tid både som ledare för partiet som hans tid som statsminister. Det var lätt att vara lokal- och regionalpolitiker då för man hade en klar ideologi och ett budskap att förmedla som folk ville höra. Man pratade då om rätt saker, och gör man det då kommer folket, så enkelt är det.

Var finns allt det folk som en gång bodde på landet, och många gånger var just centerpartister, som mest upp mot 25 procent? De har ju inte försvunnit, men de har flyttat på sig. Inte till Stureplan som Maud Olofsson trodde utan lite närmare dagens arbetsplatser och bor i dag i våra många förorter på så kallat pendlingsavstånd. Viktiga frågor i livet för dem är ungefär desamma som fanns tidigare. Det handlar om arbete, tomtmark, byggnadstillstånd, kollektivtrafik, skolor, miljö och så vidare.

Här borde dagens Centerledare sagt ”håll gränsen”. Då hade Centerns väljare enligt min mening funnits kvar och varit ett parti som verkligen pratade om rätt frågor.

Men det är aldrig för sent att ändra sig, inte heller för ett politiskt parti. Betydelsen av att hålla gränser är därför Fälldins viktigaste arv och lärdom till eftervärden skriver Dahlgren och jag delar till fullo hans uppfattning.

Striden för att hela Sverige skall leva är ett exempel på en sådan gräns som varken bör eller får överskridas. Politisk gränslöshet utan rågångar till civilsamhället är farligt. Behovet av en ny Fälldin med ett tidsanpassat budskap ter sig uppenbart.

Sten-Åke Andersson

Skänninge

Läs mer om